Negatief reisadvies Libië verscherpt: Nederlanders, vertrek

SCHIPHOL -Gestrande reizigers op Schiphol. Het luchtruim boven Nederland, Belgie en het westen van Duitsland wordt om zeven gesloten in verband met de aswolk, veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting in IJsland, die zich zuidwaarts over Europa verspreidt. Zodra de aswolk daadwerkelijk boven Nederland arriveert, wordt het vliegverkeer helemaal stilgelegd. De as kan ertoe leiden dat vliegtuigmotoren plotseling stilvallen. ANP TOUSSAINT KLUITERS Alle niet-essentiële reizen naar Benghazi worden afgeraden en Nederlanders in het gebied worden opgeroepen te vertrekken wegens een dreiging tegen westerlingen. Foto ANP / Toussaint Kluiters

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het negatieve reisadvies voor een deel van Libië verscherpt. De Nederlanders die verblijven in de Libische stad Benghazi, wordt aangeraden te vertrekken. Ook wordt het afgeraden om naar het gebied te reizen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in navolging van Groot-Brittannië aanwijzingen voor een ernstige dreiging tegen westerlingen. Volgens een woordvoerder zijn er zeker vier Nederlanders in Benghazi. Met deze mensen is contact geweest. Verder zouden er nog twee Nederlanders in de regio zijn, maar die hebben nog geen contact gehad met Nederlandse diplomaten. Alle reizen naar en het verblijf in Benghazi en het gebied ten oosten van die stad worden eveneens nadrukkelijk ontraden.

Air Malta schrapt vluchten naar Benghazi

Luchtvaartmaatschappij Air Malta heeft alle vluchten naar Benghazi afgelast naar aanleiding van de oproep eerder vandaag van Groot-Brittannië. Het land riep de eigen onderdanen op om uit Benghazi te vertrekken wegens een acute dreiging. Wat die dreiging inhoudt, is niet bekend. Op de site laat Air Malta weten dat het de situatie monitort en dat de eerste vlucht op 29 januari weer zal vliegen zoals het er nu naar uitziet.

Voor Libië geldt al lang een negatief reisadvies voor mensen die “geen essentiële zaken te doen hebben” in het land. Na de val van Kadhafi bleven er veel zwaar bewapende strijdgroepen rondzwerven in het land. In Benghazi werden vorig jaar verscheidene aanslagen gepleegd op buitenlanders. Bij één van die terreurdaden kwam de Amerikaanse ambassadeur in Libië en drie medewerkers om het leven. Italië schortte afgelopen week al alle activiteiten van het consulaat op naar Benghazi.

    • Anouk Eigenraam