Muziek

David Kweksilber

De David Kweksilber Big Band mixt jazz, funk, pop en hedendaagse muziek. Een spetterende bigband ergens tussen The New Cool Collective en een hedendaags klassiek ensemble. Vooraf en na afloop spelen de musici uit de Big Band samen met jonge, aanstormende jazzmusici als John Dikeman, Oscar Jan Hoogland, Harald Austbø en Jasper Stadhouders.

26 januari, 20.30 uur. Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. www.muziekgebouw.nl

4D

4D is een gelegenheidskwartet van Rotterdamse jazzmuzikanten die muziek spelen bij film. In het kader van het International Film Festival Rotterdam spelen zij het liveconcert Picture this Sound. Het optreden is een vierdimensionale kijk- en luisterervaring in drie delen. In het eerste deel heeft filmmaker Karel Doing een film gemaakt bij muziek van het Kwartet 4D. In het tweede deel krijgt het publiek een speciale 4D-bril op voor een nieuwe beleving. En in het derde deel speelt het kwartet eigen muziek bij een compilatie van suggestieve filmscènes gemaakt door Karel Doing.

25 jan, 20:30 uur. De Doelen, Rotterdam. www.dedoelen.nl

Ein Deutsches Requiem

Heinrich Schütz (1585-1672) en Johannes Brahms (1833-1897). In tijd zijn ze meer dan twee eeuwen van elkaar gescheiden, maar de Nederlandse Bachvereniging brengt ze in het programma ‘Tweemaal Ein deutsches Requiem’ bij elkaar. Schütz componeerde zijn Teutschen Begräbnis-Missa, bekend als de Musikalische Exequien, in opdracht van de Graf von Reuss, een heerser die zijn stad Gera in Thüringen op handige wijze buiten de Dertigjarige Oorlog wist te houden. De mis doet soms denken aan Ein deutsches Requiem van Brahms. Anders dan in de katholieke traditie, schreef de protestantse Brahms geen Latijnse mis voor de doden, maar een bloemlezing van teksten uit het Oude en Nieuwe Testament. ‘Een requiem voor de mens’ zoals Brahms zijn meesterwerk zelf noemde, dat vooral hoop en troost moest bieden aan hen die achterbleven.

t/m 29 januari in verschillende concertzalen. www.bachvereniging.nl

June Noa

June Noa maakt soulvolle popmuziek met een vleugje jazz. Als klein meisje hoorde June Noa haar vader piano spelen, en daar begon haar grote liefde voor Motown en soulartiesten. 31 januari presenteert de zangeres haar nieuwe album Not guilty in Paradiso.

31 januari, 20.30 uur. Paradiso, Amsterdam. www.junenoa.com