‘Milde’ straf voor medeplichtige terreuraanslag Mumbai: 35 jaar cel

Vlammen komen uit het Taj Mahal Hotel in Mumbai. Het was een van de doelen die David Headley uitzocht voor de aanslagen. Foto AFP / Indranil Mukherjee

In Chicago heeft de Pakistaans-Amerikaanse man die de doelen uitzocht voor de aanslagen in Mumbai in 2008 een celstraf van 35 jaar opgelegd gekregen. Omdat hij meewerkte aan het onderzoek en getuigde tegen een medeverdachte ontloopt de 52-jarige David Headley de doodstraf en uitlevering aan India, melden de internationale persbureaus.

Headley heeft bekend dat hij verkenningsmissies uitvoerde voor de drie dagen durende terreuractie in de Indiase miljoenenstad. Dankzij zijn nauwgezet vergaarde inlichtingen, onder meer over de geschiktste plaats om met boten aan land te komen, kon de Pakistaanse terreurgroep Lashkar-e-Taiba zo bloedig toeslaan. Ook koos hij de locaties voor de terreuracties in Mumbai, waaronder het vijfsterren Taj Mahal Palace & Tower-hotel en andere plaatsen waar zich veel buitenlanders bevonden.

Strijders van Lashkar-e-Taiba maakten 166 slachtoffers tijdens wat het ’11 september’ van India is gaan heten. Onder hen waren veel kinderen. Ook een Nederlander liet het leven.

‘De perfecte terrorist’

Headley wordt ook wel ‘de perfecte terrorist’ genoemd. Voor en na de aanslagen in Mumbai was hij ook betrokken bij andere terroristische of criminele activiteiten, waar hij vaak mee wegkwam. Fronline, een documentaireprogramma van de Amerikaanse zender PBS, maakte vorig jaar samen met de website ProPublica een interactieve documentaire over Headley. Lees er hier meer over.

Een nieuwsuitzending over (een klein deel) van de drie dagen durende terreuractie

    • Lex Boon