Luxemburg

Leeft het? In Luxemburgse kranten kreeg Camerons rede de nodige aandacht vandaag, na een felle reactie van premier Jean-Claude Juncker die zich vorige week, toen Cameron zijn geplande speech in Amsterdam uitstelde, ook al kritisch uitliet.

Wat is de reactie? Juncker zei dat de rede „de potentie heeft van chantage”. Hij zei dat Europa „niet meer te ontcijferen is” als „elk land maar wat graantjes pikt”. Hij waarschuwde voor „institutionele  chaos”.  

Wat betekent dit? Luxemburg, één van de oprichterslanden van de Europese Economische Gemeenschap in 1957, is pro-Europees en sterk op Frankrijk en Duitsland georiënteerd. Europaveteraan Juncker heeft als oud-voorzitter van de eurogroep van ministers van Financiën slechte ervaringen met het blokkadegedrag van de Britten over financiële regelgeving.