Kortkolom sport

Ook Argos-ploegbaas Kemna gebruikte epo

Amsterdam. Oud-wielrenner Rudi Kemna heeft epo gebruikt. Dat erkent de 45-jarige ploegleider van Argos-Shimano vandaag in Nusport. Kemna gebruikte het middel in het voorjaar van 2003 korte tijd, maar raakte daarvan zo gestrest dat hij het plezier in het wielrennen verloor. „Epo gaf geen bevrijding.” Kemna, die het grootste deel van zijn loopbaan voor Bankgiroloterij reed, zag doping geleidelijk zijn intrede doen bij zijn ploeg. Eerst werd de medische begeleiding onder invloed van de nieuwe ploegleider Johan Capiot opgeschroefd, zegt Kemna. Vervolgens werd volgens hem doping geïntroduceerd door teamarts Peter Janssen. Renners die niet zwichtten, deelden niet mee in het prijzengeld. Hoofdsponsor Argos schaart zich achter Kemna. Het olieconcern „waardeert de openheid en transparantie” en pleit voor een cultuurverandering. (Novum)

Kaapverdië pakt ook punt tegen Marokko

Durban. Marokko heeft ook zijn tweede groepswedstrijd om de Afrika Cup gelijkgespeeld. Na de 0-0 van zaterdag tegen Angola werd het gisteren 1-1 tegen Kaapverdië, dat zijn eerste groepsduel tegen Zuid-Afrika ook had gelijkgespeeld. Bij beide landen stond een aantal (voormalige) eredivisiespelers in het veld. Bij Marokko El Ahmadi (ex-Twente en ex-Feyenoord), El Hamdaoui (ex-AZ en ex-Ajax), Amrabat (ex-VVV en ex-PSV) en Assaidi (ex-Heerenveen). Bij Kaapverdië speelden Varela (Sparta) en invaller Ramos (RKC). Zuid-Afrika zette een grote stap richting de volgende ronde. In dezelfde poule won het gastland met 2-0 van Angola. (NRC)

UCI-baas McQuaid uit inspectiegroep IOC

Londen. Pat McQuaid, voorzitter van de internationale wielerbond UCI, heeft zich teruggetrokken uit de IOC-commissie die dit voorjaar de kandidaatssteden voor de Spelen van 2020 beoordeelt. McQuaid zegt dat hij in de hectiek rond de dopingaffaire van Lance Armstrong zijn UCI-kantoor niet langdurig kan verlaten. Volgens McQuaid heeft zijn besluit niets te maken met de kritiek op zijn functioneren als UCI-voorzitter. (AP)

IOC ontkent verzoek tijdverkorting ‘Sotsji’

Lausanne. Het IOC ontkent de Russische regering te hebben verzocht tijdens de Winterspelen in Sotsji in 2014 de klok een uur terug te zetten. Die wens zou geuit zijn door westerse tv-stations, die gebaat zijn bij vervroegde aanvangstijden. Volgens het IOC is de beslissing een zaak van de Russische regering. Volgens ingewijden zou het Franse IOC-lid Killy het onderwerp al met president Poetin hebben besproken. (AP)

Rabobank geschokt door omvang doping

Utrecht. Rabobank is geschokt door de verhalen dat er in het verleden binnen de ex-wielerploeg georganiseerd doping is gebruikt. „Ontluisterend en schokkend”, vermeldt de Rabobanksite. „De recente bekentenissen sterken de bank in de overtuiging dat zij hiermee een goed besluit [om te stoppen] heeft genomen.” (NRC)