Kortkolom economie

Delta Lloyd stemt in met bod op Mediq

Amsterdam. De kans dat de overname van Mediq (apotheken en distributie van medische hulpmiddelen) slaagt is sterk gestegen nu grootaandeelhouder Delta Lloyd door de bocht is. Delta Lloyd, dat 14 procent van de aandelen bezit, liet gisteren na sluiting van de beurs weten dat zij het verhoogde overnamebod van de Amerikaanse investeerder Advent accepteert. Veel beleggers waren tot voor kort ontevreden over de hoogte van het bod dat de Amerikanen vorig najaar uitbrachten. Advent bood aanvankelijk 13,25 euro per aandeel, maar verhoogde dat eind vorige week naar 14 euro. Advent biedt omgerekend zo’n 880 miljoen euro voor het Nederlandse bedrijf. (NRC)

‘Kamer kent gevolgen bezuinigingen niet’

Den Haag. De Tweede Kamer heeft geen goed zicht op de gevolgen van bezuinigingen op uitvoeringsorganisaties. Dit blijkt uit een onderzoek van de Rekenkamer die 22 uitvoeringsorganisaties als UWV en Belastingdienst heeft onderzocht. Bij twee organisaties, Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en het Nationaal Archief, zorgen de bezuinigingen ervoor dat zij hun wettelijke taken niet meer volledig kunnen uitvoeren. De Rekenkamer vindt dat het kabinet de Kamer beter moet informeren over de gevolgen, maar het kabinet wil dit niet. De Belastingdienst geeft aan dat het huidige niveau van dienstverlening en handhaving alleen blijft bestaan als de wetgeving eenvoudiger wordt. (NRC)

Ziggo: concurrentie dwingt tot investeren

Amsterdam. Kabelbedrijf Ziggo gaat meer investeren in marketing en de ontwikkeling van nieuwe diensten. „De concurrentie neemt al sinds het tweede kwartaal van vorig jaar toe” , aldus topman Bernard Dijkhuizen. Daarom intensiveert het bedrijf het investeringsprogramma. Ziggo verwacht het lopende jaar ruim 300 miljoen euro te investeren. Het meldde vanochtend dat de nettowinst is gestegen van 14,5 miljoen nettowinst in 2011 naar 192,7 miljoen het afgelopen jaar. De omzet kwam uit op 1,5 miljard euro. Ziggo ging in het voorjaar van 2012 naar de beurs. Het aandeel stond vanochtend ruim 1 procent lager op 22,5 euro. (NRC)