Kortkolom cultuur

Politie naar Roemenië voor verdachten roof

Amsterdam. De Rotterdamse politie stuurt twee rechercheurs naar Roemenië in verband met de aanhoudingen van drie verdachten voor de schilderijenroof uit de Kunsthal in oktober. Ook een medewerker van het Openbaar Ministerie gaat mee, meldde de politie in Rotterdam woensdag. Een van de verdachten werkte in Rotterdam als chauffeur, zegt zijn schoonvader tegen de Roemeense tv-zender ProTV. De man vindt het moeilijk voor te stellen dat zijn schoonzoon zelf heeft ingebroken, maar sluit niet uit dat hij op een andere manier betrokken is. Ook een andere verdachte zou in Rotterdam hebben gewerkt. (Novum)

Oud-ballerina interim- directeur Bolsjoj

Moskou. Oud-ballerina Galina Stepanenko (42) is benoemd tot waarnemend artistiek directeur van het Bolsjoj-theater in Moskou. Dat meldde de BBC woensdag. Ze neemt tijdelijk de functie waar van Sergej Filin die vorige week werd aangevallen met zuur. Filin is inmiddels meerdere keren geopereerd, de artsen vrezen voor zijn gezichtsvermogen. Stepanenko danste sinds 1990 voor het Bolsjoj-theater en ging vorig jaar met pensioen. Ze zegt Filins plannen te willen uitvoeren. (NRC)

Discussie China over censuur in Bond

Peking. De film Skyfall heeft in China een discussie ontketend over censuur, zo meldt de NOS. De Bondfilm draait er sinds maandag, maar de autoriteiten hebben de film gecensureerd. De scène in Shanghai waarin Bond een Chinees neerschiet is uit de film verdwenen. Ook het woord prostitutie komt in de Chinese versie niet meer voor. (NRC)