Kortkolom buitenland

Ruim 40 doden bij aanslag moskee Irak

Bagdad. - Bij een zelfmoordaanslag tijdens een begrafenisplechtigheid in een shi’itische moskee in Noord-Irak zijn gisteren volgens plaatselijke autoriteiten 42 doden gevallen. De moskee werd verwoest. De aanslag in Tuz Khormatu werd toegeschreven aan sunnitische extremistengroepen zoals met name Al-Qaeda-in-Irak. Er vielen 75 gewonden, onder wie enkele tribale leiders en plaatselijke gezaghebbers. De afgelopen weken is het geweld in Irak weer toegenomen. Dinsdag vielen 26 doden bij een serie aanslagen in Bagdad en omgeving. (AFP)

Zes doden in Jemen bij drone-aanval

sana’a. - Zeker zes vermeende strijders van het regionale Al-Qaeda-filiaal zijn gisteren in het noorden van Jemen gedood bij een raketaanval met een Amerikaans onbemand vliegtuigje. De slachtoffers zaten in een voertuig dat in de omgeving van de hoofdstad Sana’a door de raket werd getroffen. De VS hebben hun drone-aanvallen in Jemen opgevoerd. De dag ervoor vielen eveneens vier doden bij een drone-aanval. In Jemen groeit het verzet tegen de Amerikaanse campagne, omdat er volgens plaatselijke bronnen vaak burgers bij omkomen. (Reuters)

Franse vrouw vrij na jaren detentie Mexico

mexico-stad. - Een Franse vrouw die zeven jaar in een Mexicaanse gevangenis zat wegens betrokkenheid bij ontvoeringen is gisteren vrijgelaten op last van het Mexicaanse Hooggerechtshof. De detentie van de vrouw, de 38-jarige Florence Cassez, leidde de afgelopen jaren tot aanzienlijke diplomatieke spanningen tussen Mexico en Frankrijk. Cassez werd veroordeeld voor medewerking aan ontvoeringen door haar ex-vriend, baas van een Mexicaanse drugsbende. Oud-president Sarkozy en zijn opvolger Hollande bemoeiden zich persoonlijk met de zaak. (AFP)

Vijf mensen onthoofd in noorden Nigeria

Maiduguri. - Gewapende aanvallers hebben gisteren vijf mensen onthoofd in de stad Maiduguri in het noordoosten van Nigeria. Dat melden een inwoner van de stad en een lokale journalist. Maandag vermoordden gewapende mannen achttien vermeende jagers die vlees van wilde dieren verkochten in de noordoostelijke stad Damboa, aldus ooggetuigen. En dinsdag werden vijf mensen gedood die een damspel speelden in Kano. De aanvallen zijn vermoedelijk het werk van de islamitische terreurgroep Boko Haram, die vindt dat het verboden is om dieren zoals apen te eten en spelletjes te spelen die mensen zouden aanzetten tot gokken. (BBC)

Duitse lijsttrekker middelpunt seksrel

Berlijn. - De nieuwe lijsttrekker van de liberale regeringspartij FDP, Rainer Brüderle (67), is middelpunt van een rel na een beschuldiging van seksisme. Het weekblad Stern publiceert vandaag een artikel waarin redacteur Laura Himmelreich opdringerig gedrag van Brüderle vorig jaar in een bar beschrijft. De partijtop van de FDP heeft zijn afschuw geuit over de „riooljournalistiek” van Stern. Het weekblad wil „het taboe rond seksistisch gedrag van politici” doorbreken. Kort geleden schreef een verslaggeefster van Spiegel-Online over het seksistische optreden van mannelijke leden van de Piratenpartij. (NRC)