Kortkolom binnenland

Betoging voor dode Rus in uitzetcentrum

Moskou. Voor de Nederlandse ambassade in Moskou zijn gisteren acht activisten van oppositiebeweging ‘Een Ander Rusland’ opgepakt. De demonstranten ontrolden een spandoek met de tekst: ‘Dolmatovs bloed kleeft aan jullie’. De betogers werden enkele uren later vrijgelaten. De Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov pleegde vorige week donderdag zelfmoord in een uitzetcentrum in Rotterdam. Volgens zijn advocaat liep zijn beroep nog. De plaatsvervangend ambassadeur van Nederland is gisteren bij de moeder van Dolmatov op bezoek geweest. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken zal Dolmatovs lichaam binnen anderhalve week naar Rusland worden overgebracht. (NRC)

Raadslid verhoord voor lekken en wiet

Den Haag. Het Haags gemeenteraadslid Arnoud van Doorn (Onafhankelijk Den Haag ) heeft gisteren tijdens een verhoor bekend wiet te hebben verkocht aan minderjarigen. Dat bevestigde justitie. Naar eigen zeggen verkocht hij de wiet om de problemen met illegale drugshandel aan de kaak te stellen. De oud-PVV’er werd eerder op de dag opgepakt voor het lekken van geheime stukken aan het AD. Dat lek kwam aan het licht toen de telefoon van het raadslid werd afgetapt, in het kader van het onderzoek naar de softdrugs. (NRC)

Zaak-Vaatstra dient eind februari

Leeuwarden. De moordenaar van Marianne Vaatstra, Jasper S., staat 27 februari voor de rechtbank in Leeuwarden. In een pro-formazitting wordt dan bekeken hoe de rest van de zaak moet verlopen, meldde een woordvoerder van de rechtbank gisteren. De 16-jarige Marianne Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord in een weiland in Veenklooster. Een DNA-verwantschapsonderzoek leidde vorig jaar tot een doorbraak. De 45-jarige melkveehouder werd op 18 november aangehouden. Hij heeft de moord bekend. (Novum)

Sneeuwbalgevecht studenten afgelast

Groningen. Een via Facebook afgesproken sneeuwbalgevecht in Groningen tussen studenten van de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool gaat morgen niet door. Dat meldt hogeschoolkrant HanzeMag. Dinsdag had de gemeente nog toestemming gegeven voor het evenement, maar gisteren besloten de organisatoren het gevecht om veiligheidsredenen niet door te laten gaan. Op Facebook waren zo’n 2.500 studenten uitgenodigd om mee te doen. Meer dan 600 hadden al laten weten dat ze zouden komen. De Facebookpagina is inmiddels offline. (NRC)

Man in psychose valt buschauffeur aan

Almelo. Een buschauffeur is gisteravond in Almelo zo zwaar mishandeld, dat hij naar een ziekenhuis moest worden gebracht. Hij was tientallen keren geschopt en geslagen, meldde de politie. De belager van de buschauffeur, een 21-jarige man uit Almelo, zat vermoedelijk in een psychose en moest ook naar een ziekenhuis. (Novum)