Komen New York Yankees naar Hoofddorp?

In Hoofddorp wordt het beste honkbalcomplex van Europa gebouwd. De Amerikanen willen er duels uit de Major League gaan spelen.

Robert Eenhoorn (rechts) in 1995 als honkballer van de New York Yankees. De technisch directeur van de Nederlandse honkbalbond trok het plan om Amerikaans tophonkbal naar Hoofddorp te halen. Foto AFP

Honkballers, homeruns en hotdogs in Hoofddorp. Vrijwel niets kan de komst van de Amerikaanse Major League nog tegenhouden. De bouw van een honkbalcomplex is begonnen en naar verwachting is binnen twee maanden duidelijk welke internationale honkbalsterren elkaar in 2014 of 2015 in drie duels op Nederlandse grond bestrijden. Daarover gaan de verschillende partijen in overleg. „Dit is natuurlijk fantastisch nieuws voor de ontwikkeling van het Nederlandse honkbal”, stelt Robert Eenhoorn. „Onze sport komt zo vol in de picture te staan.”

Eenhoorn (44) weet uit eigen ervaring wat het betekent om deel uit te maken van de Major League. De geboren Rotterdammer verdedigde de kleuren van de New York Yankees, de Anaheim Angels en de New York Mets. Toen Eenhoorn er twee jaar geleden als technisch directeur van de honkbalbond lucht van kreeg dat de Amerikanen op zoek waren naar een Europese locatie waar tophonkbal gespeeld kan worden, prees hij meteen Hoofddorp aan. „Ik wist dat daarvoor een nieuw complex voor de Pioniers moest gebouwd”, legt Eenhoorn uit. „Het ging erom dat er ruimte genoeg zou zijn om het stadion uit te breiden. En dat is er.”

Eenhoorn reisde in september 2011 met de sportwethouders Eric van der Burg en Michel Bezuijen van respectievelijk Amsterdam en Haarlemmermeer naar New York om het bidbook aan te bieden aan Major League Baseball. Daar werd volgens Eenhoorn de basis gelegd voor het huidige plan. „Sindsdien is er achter de schermen keihard gewerkt. Schitterend om te zien hoe enthousiast alle partijen waren. Ik was enorm verheugd toen ik onlangs het telefoontje kreeg waarin ik hoorde dat de bouw van start ging.”

De eerste spaden zijn op Park21 – gelegen tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep – intussen in de grond gezet voor de aanleg van de zes velden voor de Pioniers. Naar verwachting wordt eind maart een begin gemaakt aan het clubgebouw van de Nederlandse hoofdklasser. Over ruim een jaar moet de accommodatie, die plaats zal bieden aan zeshonderd toeschouwers, klaar zijn. Eenhoorn: „De velden worden van Major League-niveau. Onze nationale ploeg zal er ook gaan spelen. Die beschikt dan over het beste honkbalcomplex van heel Europa.”

Maar het beste van Europa is voor de Amerikanen niet goed genoeg. Voor het spelen van drie wedstrijden uit de Major League moet een tijdelijk stadion worden gebouwd dat plaats biedt aan dertigduizend toeschouwers. Dat moet van alle gemakken zijn voorzien. De Amerikaan Murray Cook bekeek het terrein en gaf als afgevaardigde van Major League Baseball tal van tips. Eenhoorn: „We hebben de hobbels glad kunnen strijken. Dat is ook nodig want alles moet aan de hoogstaande eisen van de Major League voldoen.”

Aanvankelijk leek Nederland de strijd aan te moeten gaan met de Italianen, maar Zuid-Europeanen haakten af. Als de verschillende partijen het eens worden wordt Hoofddorp de eerste Europese plaats waar onder de naam ‘Amsterdam Series’ een reeks wedstrijden uit de Amerikaanse profcompetitie wordt afgewerkt. Major League Baseball maakte eerder uitstapjes naar Puerto Rico en Japan om het honkbal wereldwijd te promoten.

Het ligt volgens Eenhoorn voor de hand dat twee teams uit het oosten van de Verenigde Staten worden aangewezen om een drieluik af te werken. „De vliegtijd is voor die ploegen dan een uur of zes. Dat is te overzien”, stelt Eenhoorn. „Een van de Amerikaanse clubs moet gecompenseerd worden voor de inkomsten die ze missen omdat de wedstrijden niet in het eigen stadion worden gespeeld. Ik kan me voorstellen dat een wat kleinere club met een Nederlandse speler in de gelederen als thuis spelende partij in actie komt tegen een grote club.”

De kosten voor de bouw van het reguliere complex voor de Pioniers bedragen 11,9 miljoen euro en worden gedragen door de gemeente Haarlemmermeer. De organisatie van de profduels is in sportief en financieel opzicht in handen van de Major League. De Amerikanen lopen risico’s bij een eventueel fiasco. Maar daar denkt Eenhoorn niet aan. „Er is wel eens geschreven dat dit de droom van Eenhoorn zou zijn. Ach, ja alles begint bij dromen. Maar het gaat erom dat je je ambities verwezenlijkt. En dat lijkt te gaan lukken.”

Honkbalinternational Berry van Driel verheugd zich al op de topduels. „De Major League is het allerhoogste. Mooier kan niet. De Washington Nationals tegen de New York Yankees in Hoofddorp? Het is bijna niet voor te stellen dat zo’n wedstrijd hier gespeeld zal worden.”

    • Koen Greven