Koek en zopie

Op het kanaal achter mijn huis ligt een laagje ijs, en ik kijk al anderhalve week reikhalzend uit naar het moment waarop ik mijn ijzers kan onderbinden om een rondje te schaatsen. Ik was acht jaar oud toen ik voor de laatste keer over het ijs zoefde, dus het wordt ook weer een keer tijd dat ik de kou trotseer.

Aan de oevers van dit deels bevroren watertje ligt een aantal woonbootjes, en de bewoners daarvan kunnen waarschijnlijk ook niet wachten op de dag dat het ijs weer dik genoeg is om te schaatsen. De schaatskoorts is voor hen namelijk een lucratieve business. Terwijl het gros van de buurt het ijs gebruikt voor recreatieve rondjes en pootje-overoefeningen, staan de slimmeriken met enig economisch inzicht aan de lopende band zelfgebakken koekjes en warme glühwein te verkopen.

Dat loopt als een tierelier, want een lekker warm hapje of drankje is natuurlijk een essentieel onderdeel van de schaatspret. Daar ga ik dan tenminste even van uit, want die paar keer dat ik verleden jaren langs het ijs schuifelde stonden er lange rijen voor de koek en zopie-kraampjes. Best een goed idee, als je erover nadenkt.

Wie de huidige ijstijd ook wil benutten om een florerende handel te beginnen hoeft gelukkig niet veel moeite te doen. Zoek een koek en zopie-loze bevroren vijver op, sleep er een tafel naartoe en maak een uitstalling van trommels met koekjes en snoepgoed, een stel thermosflessen met warme chocolademelk, erwtensoep en ouderwetse zopie. Nu nog zorgen dat alles een beetje warm blijft, en je bent zo een paar euro rijker.

Een lekker recept voor stevige winterse erwtensoep is bij velen bekend, maar echte zopie – te vergelijken met advocaat – een stuk minder. Daarom vandaag het basisrecept voor deze ouderwetse schaatsdrank met bier, eieren, rum en kruidnagel.

Neem een grote soeppan en breng hierin het bier langzaam aan de kook. Voeg daar vervolgens de kruidnagels, kaneel en citroen aan toe, doe de deksel op de pan en laat het goedje op laag vuur koken. Klop de eieren los met de basterdsuiker, en voeg dit mengsel na een half uur toe aan het bier. Roer goed door elkaar.

Giet als laatste de rum in de pan en roer nog een keer goed door. De zopie moet bij het serveren nog flink warm zijn, dus wie graag een rondje schaatst, kan de drank het beste in een grote thermosfles meenemen.

    • Stéphanie Versteeg