Kijktips

Film

Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973, VS).

Boeiende, maar lange avonturenfilm, naar de autobiografische bestseller van Henri Charrière. Waarin titelheld Steve McQueen vluchtpogingen onderneemt uit de uiterst inhumane Franse strafkolonie op Duivelseiland (Frans-Guyana). Dustin Hoffman schittert als de kwetsbare vervalser Dega. RTL7, 20.30-23.40u.

Presumed Innocent (Alan J. Pakula, 1990, VS).

Solide en intelligent filmamusement verweeft ‘courtroom drama’ met een spannende ‘whodunit’ en een analyse van twee niet meer vanzelfsprekend gerespecteerde Amerikaanse instituties: het gezin en de rechtspleging. Is rechtschapen huisvader annex openbaar aanklager Harrison Ford zelf een dader? BBC 1, 01.20-03.25u.

Informatief

Beroep: uitvinder.

Deense documentaire over de nu 84-jarige dr. Yoshiro Nakamats, uitvinder van zaken als de PyonPyon (schoenen met springveren onder de zolen), de toiletbrilopklapper, de toupet met zelfverdedigingsfunctie en een bril met de vorm van een paar ogen (zodat men geen bril lijkt te dragen). Nakamats claimt ook de floppydisk, de cd, het digitale horloge, de brandstofcel en CinemaScope te hebben uitgevonden. Het Japanse genie ontving in 2005 de Ig Nobel Prize voor Voeding, voor zijn fotoserie van elke maaltijd die hij in de voorgaande 34 jaren tot zich nam. Ned.2, 00.05-01.00u.

Amusement

Impact.

Achter elkaar uitgezonden tweedelige serie over een meteorietenregen die de aarde treft. Een groot brok raakt de maan, maar op aarde lijkt de schade lijkt mee te vallen. Wel vertoont de maan verhoogde elektromagnetische activiteit. Wat blijkt: de maan is uit zijn baan geraakt en ligt op ramkoers met de aarde. Over 34 dagen volgt de klap.RTL4, 20.30-00.30u.