‘Kabinet wil hypotheekregels niet versoepelen’

DEN HAAG - Hypotheekrente en de belastigdienst. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Minister Blok van Wonen zou nu de hypotheekregels niet willen verruimen, wat de Eerste Kamer hem wel had gevraagd. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het kabinet wil de hypotheekregels niet versoepelen. De Eerste Kamer had afgelopen december aangedrongen op hypotheekaflossingen met een langere termijn en lagere maandlasten. Minister Blok voor Wonen voelt daar echter niet voor. Dat meldt de NOS.

Vanaf dit jaar is een annuïteitenhypotheek verplicht en moeten alle nieuwe hypotheken binnen dertig jaar worden afgelost. De Eerste Kamer vroeg Blok voor het Kerstreces om te onderzoeken of het niet mogelijk is om langer te doen over de aflossing van de hypotheken. En of het nog wel nodig zou zijn na aflossing van de helft van de hypotheek ook de andere helft af te lossen. De senaat hoopte dat er op die manier weer meer huizen verkocht zouden worden.

Maar de minister wil de regels niet versoepelen omdat dit het kabinet geld kost en omdat het onverstandig is schulden niet helemaal af te lossen. Ook de plannen om de huren te verhogen, wil hij doorzetten, net als de heffing voor corporaties. Die moet uiteindelijk 2 miljard moet opleveren.

Minister van Financiën Dijsselbloem zei eind december al niet van plan te zijn de regels aan te passen, iets waarvoor ook de banken hebben gepleit. Officieel wordt het nog niet officieel bevestigd dat de verruiming van de hypotheekregels van de baan is. Een woordvoerder zegt wel dat de minister maandag een brief naar Eerste Kamer zal sturen over dit onderwerp.

    • Anouk Eigenraam