Jasper S. eind februari voor rechter voor moord op Marianne Vaatstra

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 in een weiland aangetroffen. Het destijds 16-jarige meisje bleek verkracht en vermoord. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De voor de moord op Marianne Vaatstra gearresteerde Jasper S. staat 27 februari voor de rechtbank in Leeuwarden, schrijft persbureau Novum. In een pro-formazitting wordt dan bekeken hoe de rest van de zaak moet verlopen, zei een woordvoerder van de rechtbank vandaag.

De zestienjarige Marianne Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord in een weiland in Veenklooster. Ze had een discotheek in Kollum bezocht en was onderweg naar haar huis in Zwaagwesteinde.

Jarenlang bleef ondanks uitvoerige onderzoeken onduidelijk wie de dader was. Uiteindelijk leidde een groot dna-verwantschapsonderzoek tot een doorbraak. De bedoeling was met het onderzoek familie van de dader tegen te komen, maar de dader bleek zelf dna te hebben afgestaan.

De 45-jarige melkveehouder uit Oudwoude werd op 18 november aangehouden en zit sindsdien in de cel. Hij heeft de moord bekend. Hij verklaarde daarbij toen dat hij Marianne niet kende, maar haar toevallig tegenkwam die nacht. Vervolgens nam hij het meisje een weiland in terwijl hij haar met een mes bedreigde.

    • Anouk van Kampen