Italië

Leeft het? Het schandaal rond de handel in duistere derivaten door de aan politiek links gelieerde bank Monte dei Paschi di Siena en nieuws uit de campagne voor de verkiezingen op 24 februari beheersen het nieuws in Italië, veel meer dan de toespraak van Cameron.

Wat is de reactie? Oud-minister van Buitenlandse Zaken Frattini hoopt „dat de Britten binnen de EU blijven, maar alles hangt af van het vermogen van de Europese leiders om moedige maatregelen door te zetten.” En in Davos zei premier Monti er op te vertrouwen dat een meerderheid van de Britten vóór de EU zullen stemmen als de voor- en nadelen helder op een rij worden gezet. De EU heeft geen onwillige Europeanen nodig, maar bereidwillige, zei Monti.

Wat betekent dit? Toen Berlusconi premier was, heeft Rome toenadering gezocht tot Londen, als een tegenwicht tegen de toenmalige Frans-Duitse as. Premier Monti streeft meer naar uitbouw van Europa vanuit het hart van het continent. Hij pleit, met links, voor verdere stappen naar een politieke unie.