Internationaal

Sideways Rain

Liggen, zitten, kruipen, staan, lopen. Veel meer behelst de choreografie van deze voorstelling niet. Maar geleidelijk wordt een ieders individualiteit zichtbaar in deze marathon, waarin de dansers van Compagnie Alias/Guilherme Botelho telkens van links naar recht over het toneel bewegen. Zo ontstaat een meeslepend, gelaagd verhaal over de mens.

t/m 1 februari in verchillende Nederlandse theaters, daarna ook nog in o.a. Engeland, Duitsland en Italië. www.alias-cie.ch

Kurt Schwitters in Tate

De Duitse kunstenaar Kurt Schwitters kwam uit de dadabeweging maar betitelde zijn eigen kunst met een andere onzinterm: Merz. Met dit betekenisloze woordje, van een papiersnipper geleend, relativeerde hij de ernst van kunst zoals ook dada dat deed. Kurt Schwitters (1887-1948) stapte in 1918 van de academie in de wereld van avant-garde, een wereld van protest, drank en rumoer. Kunstenaars zagen artistieke onrust als het enige antwoord op de politieke onrust die Europa verscheurde. Na de wereldoorlog leek alles zinloos, ook kunst.

In Tate Britain is laat werk van Kurt Schwitters te zien. De expositie focust op de tijd dat hij als vluchteling in Engeland woonde. Met meer dan 150 collages, assemblages en beelden.

t/m 12 mei. Tate Britain, Londen. www.tate.org.uk

De Week van de Klank

De Week van de Klank is bedacht door de Franse akoestische ingenieur Christian Hugonnet. Hugonnet vond het jammer dat vragen rond klank en geluid uitsluitend in het milieu van professionelen besloten bleven. Het festival in Brussel is een maatschappelijk gebeuren dat verwondering, weerstand, hoop en verwachting opwekt op het gebied van geluid. Geluidskunstenaars, geluidsonderzoekers, geluidstechnici én hoorspecialisten laten van zich horen, onder meer tijdens lezingen, workshops, concerten, performances, klankinstallaties, geluidswandelingen en filmvoorstellingen.

t/m 27 januari op diverse locaties in Brussel. www.deweekvandeklank.be

Watteau

Parijs, begin 18de eeuw. Aan de vooravond van de rococo maakt Jean Antoine Watteau furore in de salons met zijn sensuele schilderijen. De schilder leidde een rijkgevuld maar kort leven, waardoor zijn beperkte oeuvre nog populairder werd. Het Paleis voor Schone Kunsten en het Palais des Beaux-Arts de Lille brengen samen hulde aan de schilder, met een expo die tal van z’n werken van over de hele wereld bijeenbrengt. Het muziekthema vormt een belangrijke rode draad op die doeken. Daarom nodigt Bozar in Brussel dirigent William Christie uit als curator van de tentoonstelling én als eregast van de buitengewone concertenreeks.

Het eerste concert is op 28 januari, de expositie opent op 8 februari. Paleis voor de Schone Kunsten, Brussel. www.bozar.be

Wolfgang Laib

De Duitse kunstenaar Wolfgang Laib strooit zijn stuifmeel uit in het Museum of Modern Art in New York. Het stuifmeel heeft hij zelf verzameld van paardebloem, mos, boterbloem, grove den en hazelnoot in de bossen en velden rondom zijn huis in een dorpje in Zuid-Duitsland. Hij bewaart het stof in glazen potten: diepgeel, oranjegeel, citroengeel. Hij laat het door een kleine zeef op de vloer vallen, waar grote vierkante vlakken ontstaan van een ongeëvenaard stralend geel. Deze stuifmeelvelden maakt hij nu zo’n dertig jaar. In het MoMA zal onder meer het beroemde Pollen from Hazelnut te zien zijn.

t/m 11 maart in Museum of Modern Art in New York. www.moma.com