Intens en explosief

klassiekKaija Saariaho: Trios****

De internationale roem van Kaija Saariaho (1952) berust in belangrijke mate op haar succesvolle opera’s, zoals L’amour de loin (2000) en Adriana Mater (2005). In de luwte daarvan strekt zich een omvangrijk oeuvre uit dat amper zwakke plekken kent. Het Finse label Ondine brengt dat oeuvre in hoogwaardige opnames uit op cd, waarbij met name veel schitterende kamermuziek tevoorschijn komt. Zoals dit album met vijf trio’s, verschenen ter gelegenheid van Saariaho’s zestigste verjaardag, oktober vorig jaar. De stukken, gecomponeerd tussen 1998 en 2009, hebben allemaal een andere bezetting. Gemene deler is Saariaho’s uitzonderlijk verfijnde zintuig voor klankkleurnuances. Sinds haar opera’s werkt Saariaho daarnaast veel meer met dramatische curves onder de fonkelende, op het eerste gehoor soms geïmproviseerd aandoende oppervlaktes. Voor het openingsstuk, Mirage (2007) voor cello, sopraan en piano, maakte Saariaho gebruik van tekstflarden van een vrouwelijke sjamaan uit Mexico; een keuze die goed aansluit bij de dromerige, zoekende, maar ook intense en soms explosieve kwaliteit van haar muziek. Sterk zijn ook de suites van contrasterende nummers, zoals de instrumentale versie van Je sens un deuxième coeur (2003) en Serenatas (2008).

    • Joep Stapel