Ingetogener toon Youp intrigeert

Cabaret

Wigwam, door Youp van ’t Hek. Gezien: 23/1 in Zaantheater, Zaandam. Tournee t/m 18/6. Inl. hekwerk.nl****

Meer dan twintig programma’s heeft Youp van ’t Hek al gemaakt – en vaak ging het daarin over een romantisch soort rebellie tegen het burgermansbestaan en over zijn sympathie voor de enkelingen die buiten de maatschappij blijven staan. Maar intussen nadert hij naar eigen zeggen de zestig. Zodat hij nu een andere kwestie opwerpt: wat valt er met de rest van het leven nog te doen?

En dat is dan ook de leidende vraag in zijn nieuwe programma Wigwam. Hij vertelt een sterk verhaal over een nachtelijke tocht naar huis, die per ongeluk voert naar een huis waar hij niet meer woont, en spreekt in een liedtekst uit een eerder programma „meneer Alzheimer” aan.

Dat is de raamvertelling, mooi rondgemaakt, waarin bovendien zijn herinneringen passen aan de speelgoedwigwam waar hij als jongetje in wegkroop om even alleen te zijn, en aan een vriend die op sterven ligt.

Zo overheersen ditmaal weemoed, contemplatie en vage leeftijdsangsten. Van ’t Hek kan nog steeds zijn retorisch raffinement richten op wat hem niet bevalt: patserige buurtbewoners wier hypotheken hen werden aangesmeerd als „een stukje vrijheid” en de dwang om overal een mening over te hebben.

Ook weet hij een sneer over een ordinaire duikplankshow van SBS gehaaid te verbinden met de suggestie dat er veel meer duikplanken beschikbaar moeten komen – vooral voor mensen bij wie alle levensplezier weg is. Waarmee hij toch weer bij zijn thema terugkeert.

Natuurlijk is dit, als vanouds, een programma waarin de grappen raak en robuust zijn. Dat is niet veranderd. Maar de toon wel, die is ingetogener.

Van ’t Hek kuiert wat over het toneel en lijkt hardop na te denken, over andere onderwerpen dan voorheen. Met een intrigerend resultaat.

    • Henk van Gelder