Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

ING moet schadevergoeding betalen wegens misleiding bij overname

Het gebeurt zelden dat een grote, beursgenoteerde onderneming zoals ING wordt veroordeeld voor misleiding bij een overname.

ING moet een bedrijf uit Brabant een schadevergoeding betalen die kan oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro’s. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag op basis van een vonnis van het hof dat openbaar is gemaakt.

Centraal in de zaak staat de kredietverstrekker die enkele jaren geleden bekend werd met onder meer de reclameslogan ‘Vola Vola Vola, voor geld’. ING verkocht dit onderdeel in 2005, maar hield volgens het gerechtshof in Amsterdam bewust essentiële informatie achter bij de verkoop.

Veroordeling misleiding bij overname gebeurt zelden

ING bevestigt dat het hof de kopende partij op een aantal belangrijke punten in het gelijk heeft gesteld. Het gebeurt zelden dat een grote, beursgenoteerde onderneming zoals ING wordt veroordeeld voor misleiding bij een overname.

ING verkocht in 2005 dochter Arenda voor 21,5 miljoen euro aan het in Geldrop gevestigde bedrijf Amodo, van de Brabantse investeerder Frank Zweegers. Arenda verstrekte consumptieve kredieten en hypotheken aan particulieren, onder meer onder de merknaam Vola. Amodo was ook actief in die markt. Enkele maanden na de verkoop bleek echter dat de portefeuille met leningen en hypotheken bijna niets meer waard was.

Het gerechtshof achtte bewezen dat ING zich schuldig heeft gemaakt aan het bewust achterhouden van informatie. “ING heeft door – essentiële – informatie niet aan de koper te verstrekken de […] koopovereenkomst geschonden.” De uitspraak dateert van november vorig jaar, maar is pas enkele dagen geleden vrijgegeven.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreid stuk over de schadevergoeding die ING moet betalen. Abonnees kunnen het artikel vanaf 15.00 uur lezen in de digitale editie.