Hongarije

Leeft het? Niet echt. De meeste media meldden de inhoud van de speech, maar niet prominent.

Wat is de reactie? Met uitzondering van de ultranationalisten was die er niet. ,,Go, Cameron!” stond in Barikád, de krant van de extreemrechtse partij Jobbik. Hongaarse nationalisten zijn tegen ‘EU-overheersing’. Premier Viktor Orbán houdt ook niet van buitenlandse bemoeienis.

Wat betekent dit? De kans is groot dat Orbán een latere gelegenheid aangrijpt om aan de speech van Cameron te refereren. Een deel van wat Cameron zegt past in zijn straatje. Ook Orbán vindt dat de EU in de eerste plaats een sterke concurrerende economische zone moet zijn die bovendien hard aan hervorming toe is. Ook een Europa van meerdere snelheden past bij hoe hij zich eerder heeft uitgelaten. Hongarije maakt geen haast met toetreding tot de eurozone.