Helft baby's rond 24 weken geboren, leeft nog steeds

Van de 178 baby’s die in Nederland na circa 24 of 25 weken zwangerschap in 2011 zijn geboren, leeft de helft nog. Het resultaat mag „goed” worden genoemd, zegt onderzoeker en gynaecoloog Monique de Laat van het Amsterdamse AMC.

Het gaat om de eerste landelijke cijfers na een evaluatie van de richtlijn om te vroeg geboren baby’s vanaf 24 weken te behandelen. Deze nieuwe neonatologische richtlijn geldt sinds oktober 2010 in Nederland. In andere landen werd al intensive care geboden aan baby’s van 24 weken.

Het overlevingsresultaat is vergelijkbaar met dat in andere landen, na behandeling in een couveuse van ‘24-wekers’, zegt De Laat. „Het belangrijkste is hoe gezond de kinderen op de lange termijn zijn. Dat weten we nog niet. We willen ze volgen tot zes jaar oud.”

Wordt een baby na 24 weken geboren, in plaats van na de gebruikelijke draagtijd van 40 weken, dan zijn veel organen onderontwikkeld. Alle orgaansystemen, waaronder de longen, zijn onrijp. Die vitale functies kunnen verder rijpen in de couveuse. Soms moet er geopereerd worden aan de darmen bijvoorbeeld. Onduidelijk is hoeveel kinderen net zo gezond zullen worden als kinderen die 40 weken in de baarmoeder blijven.

Neonatologen en gynaecologen besloten eind 2010 tot de richtlijn om kinderen vanaf 24 weken te behandelen, aangezien dat in andere westerse landen al gebeurde en in sommige Nederlandse ziekenhuizen ook. In Nederland werd in het ene ziekenhuis het kind met 24 weken niet behandeld en stierf het. In het andere ziekenhuis kreeg het een kans.

De behandelingsmogelijkheden zijn de afgelopen jaren fors verbeterd. Volgens de richtlijn worden alle 24-wekers nu behandeld tenzij ouders het niet willen óf de conditie van het kind heel slecht is. Vroeger werden ze niet behandeld, tenzij de conditie buitengewoon goed was en de ouders het per se wilden.

De termijn van 24 weken is in Nederland enigszins beladen, omdat abortus is toegestaan tot 24 weken zwangerschap. Zwangerschappen van 22 tot 24 weken worden steeds vaker afgebroken wanneer op de 20-wekenecho een ernstige afwijking is gezien.

De dood van een baby, dat went nooit: pagina 10

    • Frederiek Weeda