Groot-Brittannië roept burgers op Benghazi te verlaten wegens dreiging

Het Amerikaanse consulaat waar vier Amerikanen, onder wie ambassadeur Chris Stevens, op 11 september gedood werden tijdens rellen. Foto AP / Mohammad Hannon

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Groot-Brittannië heeft Britse burgers gewaarschuwd voor een directe dreiging jegens westerlingen in de Libische stad Benghazi. Dat meldt persbureau AP.

Alle Britse burgers worden opgeroepen om de stad te verlaten. Ook geldt er een negatief reisadvies. In een verklaring zegt het ministerie:

“We zijn op de hoogte van een specifieke en op handen zijnde dreiging voor westerlingen in Benghazi, en sporen Britse burgers aan die er verblijven om het gebied te verlaten.”

Meer details wil het ministerie niet geven vooralsnog. Bij een aanslag op de Amerikaanse ambassade in september vorig jaar kwamen de Amerikaanse ambassadeur in Libië en drie anderen om het leven. Daags na de aanslag waren er grote demonstraties tegen de milities van de moslimfundamentalisten Ansar Al-Sharia, die verantwoordelijk zouden zijn voor de aanslag.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag liet weten dat niet-essentiële reizen naar Libië worden ontraden. Met vijf Nederlanders die in het gebied rond Benghazi verblijven is contact opgenomen om hen nogmaals te benadrukken dat het er gevaarlijk is.

Volgens NRC-redacteur Carolien Roelants toont de waarschuwing van Groot-Brittannië dat de politieke situatie in Libië nog erg instabiel is:

“De waarschuwing kan te maken hebben met de recente gijzeling in Algerije en de ruwe manier waarop daar een eind aan is gemaakt, maar het hoeft niet. Het enige dat duidelijk is, is dat het onderstreept hoe wankel de toestand daar is. Er zijn wapens te over in het gebied en moslimextremisten die ze willen gebruiken.”

Het ambassadegebouw in Benghazi na de bestorming. Foto AP / Ibrahim AlaguriHet ambassadegebouw in Benghazi na de bestorming. Foto AP / Ibrahim Alaguri

Beveiliging diplomaten faalde

Een Amerikaanse onderzoekscommissie concludeerde eind vorig jaar dat de beveiliging van de diplomaten systematisch had gefaald. Zo kwam Obama onder vuur te liggen omdat hij er te lang over zou hebben gedaan om het etiket ‘terrorisme’ op de aanslag te plakken. Het consulaat zou ook al twee uur voor de aanslag op de hoogte zijn geweest, maar er niet naar gehandeld hebben.

Naar aanleiding van het kritische rapport trad het hoofd van de Amerikaanse diplomatieke veiligheidsdienst af. Vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei gisteren in haar getuigenis tegen de buitenlandcommissie van de Senaat dat ze de veiligheid van diplomatieke missies wil verbeteren.

    • Anouk Eigenraam