Franse Florence Cassez vrijgelaten in Mexico na zeven jaar cel

Vrienden en familie van de slachtoffers van de kidnapbende zijn niet blij met de vrijlating van Cassez. Ze verzamelden zich voor de gevangenis waar Cassez zat in Mexico City om te protesteren. Foto Reuters / Edgard Garrido

Na zeven jaar gevangenschap in Mexico is Florence Cassez gisteren vrijgelaten. De 38-jarige Franse was veroordeeld tot 60 jaar cel wegens medewerking aan ontvoering, maar de rechter oordeelde dat ze geen eerlijk proces heeft gehad. De zaak zette de banden tussen Frankrijk en Mexico op scherp.

Drie van de vijf juryleden stemde in Mexico voor haar onmiddellijke vrijlating. De rechter sprak van “veel misstanden”. Een van die misstanden was een in scene gezette bevrijding door politieofficieren van mensen die ze zou hebben ontvoerd. Cassez moest daarin meespelen als ontvoerder; de scene werd uitzonden op de nationale televisie. De politie heeft toegegeven fouten te hebben gemaakt.

Cassez werd in 2005 veroordeeld omdat ze haar voormalige vriend zou hebben geholpen bij ontvoeringen. Hij was leider van een bende. Ze werd gearresteerd op een boerderij waar meerdere gijzelaars werden gevonden, maar ze heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Een rechter veroordeelde haar in 2008 na een proces achter gesloten deuren zonder jury. Aanvankelijk voor 96 jaar, maar een jaar later werd dit in hoger beroep teruggebracht tot 60 jaar. Veel van de strafzaken in Mexico verlopen achter gesloten deuren, schrijft Reuters.

De Franse regering heeft Mexico altijd zwaar bekritiseerd voor de manier waarop Cassez behandeld werd. Zowel Sarkozy als Hollande hebben zich hard gemaakt voor uitlevering aan Frankrijk, maar zonder resultaat. In een reactie laat Hollande weten blij te zijn dat een “bijzonder pijnlijke periode” ten einde is.

Vrienden en familie van de slachtoffers van de kidnapbende zijn niet blij met de vrijlating van Cassez. Ze verzamelden zich voor de gevangenis waar Cassez zat in Mexico Stad om te protesteren. Foto Reuters / Edgard Garrido

Vrienden en familie van de slachtoffers van de kidnapbende zijn niet blij met de vrijlating van Cassez. Ze verzamelden zich voor de gevangenis waar Cassez zat in Mexico City om te protesteren. Foto Reuters / Edgard GarridoVrienden en familie van de slachtoffers van de kidnapbende zijn niet blij met de vrijlating van Cassez. Ze verzamelden zich voor de gevangenis waar Cassez zat in Mexico City om te protesteren. Foto Reuters / Edgard Garrido

    • Mirjam Remie