Fiscale sluiproutes

Dat internationale popsterren hun belasting ontlopen met Amsterdamse postbusfirma’s, is al jaren bekend. Nu blijken ook multinationals als Google het sluipweggetje te kennen.

Concreet betekent dit dat de fiscale regels ver achterlopen op de realiteit. Het geldverkeer kent allang geen landsgrenzen meer, maar elk land hanteert nog wel z’n eigen belastingregeltjes. Tsja, dan vraag je natuurlijk om schimmige postbusconstructies en migraties naar fiscaal warmere oorden, zoals de Franse acteur Gérard Depardieu, die ineens Belg wilde worden en nu toch maar Rus is.

Wetgeving loopt altijd achter de feiten aan. De schurk en de hacker zijn oom agent en tante McAfee altijd een paar stappen vóór. In het geval van de fiscus gaan ze al helemaal vrijuit. Wat kun je doen? De gedupeerden zijn de thuislanden van die bedrijven; die overheden lopen immers belastinginkomsten mis waar ze bejaarden voor hadden kunnen verzorgen en scholen van hadden kunnen bouwen. Maar waar verhaal je die schade? Niet bij die bedrijven. Die volgen strategieën die technisch legaal zijn, en alleen moreel abject.

De enige mogelijkheid is dat de gedupeerde overheden de Nederlandse staat vraagt om de zon in het belastingparadijs wat te dimmen. Maar geen enkel land kan natuurlijk het gore lef hebben zich met de belastingwetten van een ander land te bemoeien.

Het zal dus uit Europa moeten komen. Laten we niet vergeten: die sluiproutes zijn door onszelf gestimuleerd. Wij wilden toch een monetaire unie? Vrij verkeer van geld en goederen? Dan is al dat slinkse doorsluizen van al die belastingvrije miljoenen er de consequentie van. Tenzij je in de hele EU hetzelfde belastingtarief afspreekt voor multinationals.

Nu we toch bezig zijn: wat doen we tegen al die internationale organisaties (Estec, ESA, NAVO, enzovoorts) waarvan de medewerkers nauwelijks belasting betalen?

Het Europese belastingstelsel is een virusscanner die sinds 1992 niet meer geüpdatet is. Een simpele aanpassing aan de actuele realiteit kan Europa verschrikkelijk veel geld opleveren. Maar wie gaat dat regelen? Het Vlaamse programma Terzake liet afgelopen zomer zien dat Europarlementariërs zelf amper belasting betalen. Sterker nog: hun nettoloon blijkt hoger dan het brutoloon.

    • Christiaan Weijts