Film

Zero Dark Thirty

Filmmakers Kathryn Bigelow en Mark Boal werkten al aan een film over Bin Laden, gefocust op gebeurtenissen in december 2001 toen de Amerikanen hem dicht waren genaderd in het Afghaanse grottencomplex Tora Bora. Maar toen kwam het bericht dat Bin Laden was gevonden en gedood in Abbottabad, Pakistan, anderhalf jaar geleden. Ze begonnen opnieuw. Boal, die onder meer als oorlogscorrespondent werkte in Irak en eerder het scenario schreef van Bigelows The Hurt Locker, maakte zijn eigen reconstructie, deels op basis van vertrouwelijke gesprekken met CIA-medewerkers. De ontknoping is een moment van ontlading en ontroering. Je hoeft geen met de Amerikaanse vlag zwaaiende redneck te zijn om blij en opgelucht te zijn als Bin Laden eindelijk is gedood.

The Master

De verwarde en getraumatiseerde Freddie wandelt halfdronken een luxe boot op die toebehoort aan Lancaster Dodd, de leider van de spirituele beweging The Cause en schrijver van het gelijknamige boek, een flinke pil vol vage teksten. Met zijn volgelingen en vrouw en kinderen aan boord is hij op tournee om zijn beweging en boek te promoten – zijn sekte vertoont sterke overeenkomsten met scientology.

Tussen Lancaster, door zijn volgers de meester genoemd, en de door de oorlog getekende Freddie ontstaat een vreemde vriendschap; eentje die laveert tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid, tussen rebellie en loyaliteit.

Lay the Favorite

Lay the Favorite betekent dat je tegen de favoriet moet wedden. Dat leren we van de gelijknamige film van Stephen Frears, gebaseerd op de memoires van een stripper die een professionele gokker en schrijfster werd.

Filmfestival Rotterdam

Tot en met zondag 3 februari staat Rotterdam nog in het teken van een van de belangrijkste filmfestivals ter wereld voor artistieke, onafhankelijke en experimentele film.

t/m 3 februari. Op verschillende locaties in Rotterdam. www.iffr.nl