Eis: 18 jaar celstraf voor dood juwelier

Justitie heeft vandaag 18 jaar gevangenisstraf geëist tegen Sandro G. (20) wegens het doodschieten van een Haagse juwelier. Ook tegen medeverdachte Ziya B. (19) is 18 jaar geëist. Voor Lasha G. (22), die de vluchtauto zou hebben bestuurd en wapens geleverd, is de eis 15 jaar cel.

G. en B. overvielen in april vorig jaar de Haagse juwelierszaak Lapidee. Daarbij kwam de 47-jarige eigenaar Ruud Stratmann om het leven. Hij werd door kogels geraakt in hart en long. G. verklaarde gisteren voor de Haagse rechtbank in een „schrikreactie” te hebben geschoten, omdat de juwelier pepperspray in zijn richting spoot.

G. en B. pleegden de overval omdat ze geldproblemen hadden. De keuze voor de juwelierszaak noemden ze toeval. Ze dachten dat er meer te halen viel dan bij de sigarenwinkelier die ze eerst op het oog hadden. B. had een nepwapen bij zich. Hij dacht dat zijn medeovervaller ook een nepwapen zou bij zich zou hebben. Met een mes zou je iemand maar kunnen verwonden, verklaarde B. gisteren.

G. zei niet het plan te hebben gehad om te schieten met zijn geladen pistool. „Ik dacht: een paar seconden binnen, wat ringen weggrissen en dan weg.”

Na de roofoverval hield de politie een klopjacht en gaf foto’s en beelden van de verdachten vrij. B. werd begin mei in de Schilderswijk opgepakt. G. werd een dag later in zijn geboorteland Georgië aangehouden.

De weduwe van Stratmann vertelde de rechtbank gisteren dat ze de winkel moet sluiten. Ze eist 200.000 euro smartegeld voor haar en haar kinderen.