Eerste toertocht op natuurijs gestaakt wegens massale toeloop - ijs te zwak

GIETHOORN - Water op het ijs voorafgaand aan de Vijf Merentocht in Giethoorn. De toertocht op natuurijs is afgelast omdat de kwaliteit van de ijsvloer niet goed genoeg is. ANP BAS CZERWINSKI Water op het ijs voorafgaand aan de Vijf Merentocht in Giethoorn. Foto ANP / Bas Czerwinski

De eerste toertocht op natuurijs, de Vijf Merentocht in Giethoorn, is gestaakt wegens een te grote toeloop. Volgens de organisatie zijn er door de drukte gevaarlijke situaties op het ijs ontstaan. Zo is er op sommige plekken water op het ijs gelopen, meldt de KNSB.

Er worden geen nieuwe schaatsers meer toegelaten. Schaatsers die al aan de tocht begonnen zijn mogen deze voorzichtig vervolgen. Volgens schaatsbond KNSB waren er rond half elf al zo’n 17.000 schaatsers op het ijs in het Overijsselse merengebied. De organisatie had gerekend op tienduizend deelnemers.

Ramon Kuipers van de KNSB meldt aan schaatsen.nl:

“De ijsconditie is slecht en onbetrouwbaar. De toegangswegen zijn vol en er staat laag water op het ijs. Het is gewoon niet meer veilig.”

De KNSB heeft een dringend advies gegeven om niet meer af te reizen naar Giethoorn en ook niet meer het ijs te betreden.

RTV Oost schrijft dat er al meerdere mensen door het ijs zijn gezakt. Novum-verslaggever Roelf Jan Duin meldt echter op Twitter:

Twitter avatar rjduin Roelf Jan Duin Organisatie, politie en gemeente weten niets over door het ijs gezakte schaatsers bij Vijf Metentocht

De ijsclub van Giethoorn plaatste rond 10.00 uur nog onderstaande foto op Twitter:

De politie heeft in Giethoorn en Wanneperveen verkeersmaatregelen genomen wegens de grote toestroom van schaatsers. Zo zijn een aantal straten afgezet. Op snelweg A32 ontstond vanochtend een lange file voor de afslag Giethoorn.

NOS-verslaggever Michael de Smit over het staken van de Vijf Merentocht:

Voor morgen staan drie toertochten gepland, waaronder de Blokzijler merentocht. Ijsclub Blokzijl meldde zojuist op Twitter:

Twitter avatar IJsclubBlokzijl IJsclub Blokzijl De Blokzijler merentocht heeft voor morgen officieel toestemming gekregen
    • David Haakman