Duitsland

Leeft het? In Duitsland wordt, zowel historisch als economisch, de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de Europese Unie sterk gevoeld. Duitsland is voorstander van verdere integratie, maar hecht aan betrokkenheid van alle landen. De toespraak van Cameron en de Britse positie in Europa is daarom een belangrijk onderwerp in politiek en media.

Wat is de reactie? Die dubbele positie blijkt ook uit de Duitse reacties, vooral die van bondskanselier Angela Merkel: „Ik zie graag dat Groot-Brittannië een actief lid is van de Europese Unie. Europa betekent ook altijd dat men op zoek gaat naar rechtvaardige compromissen.” Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle noemde Europa een Schicksalsgemeinschaft, een ‘lotsgemeenschap’, en zei ook dat landen niet alleen de krenten uit de pap mogen halen. Zijn liberale partijgenoot Rainer Stinner, buitenlandwoordvoerder in de Bondsdag, vond de toespraak slim en „minder anti-Europees” dan gevreesd.Ook de commentaren in de grote Duitse kranten zijn mild. De Süddeutsche Zeitung constateert dat Cameron een moeilijk maar noodzakelijk debat over de toekomst van Europa heeft aangezwengeld. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung is de analyse van de Britse premier „niet onjuist” en Die Welt spreekt van een „bevrijdende toespraak”.

Wat betekent dit? Duitsland, op dit moment het belangrijkste land van Europa, is er veel aan gelegen om de Britten binnen de EU te houden. Al was het maar om de invloed van Frankrijk te temperen. Duitsland zal proberen Cameron tegemoet te komen, maar zonder grote concessies te doen.