Dolfje Weerwolfje tegen pesten

Word je wel eens gepest? En wat doe je ertegen? Dolfje Weerwolfje wil kinderen helpen.

Kunnen jullie tot tien tellen?’ vraagt kindertelevisiepresentator Curt Fortin aan een groep achtjarigen die voor hem op de grond zit. „Nee!” roepen de kinderen in koor. Fortin: „Oh sorry, dan gaan we met z’n allen aftellen.”

De kinderen, groep 5 van de Utrechtse Gertrudischool, stonden afgelopen dinsdagmiddag samen met Fortin op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), in de jaarbeurshallen in Utrecht. Kinderboekenschrijver Paul van Loon, schrijver van de boeken over Dolfje Weerwolfje, was er ook. Dat was niet zomaar. Van Loon wil, samen met het door hem verzonnen personage Dolfje Weerwolfje, pesten op scholen tegengaan.

Van Loon: „Ik krijg geregeld berichtjes op Hyves van kinderen die gepest worden. Toen heb ik tegen mijn uitgeefster gezegd dat we tijdens de jaarlijkse Dolfje Weerwolfje-week in februari maar eens bij dit probleem stil moesten staan.”

Dolfje Weerwolfje kan in de strijd tegen pesten een belangrijke rol spelen, zegt Van Loon in Utrecht: „Dolfje wordt gepest omdat hij anders is. En dat is hij natuurlijk ook. Hij verandert maandelijks in een weerwolfje. Maar dat maakt Dolfje ook uniek. Ik denk dat Dolfje kinderen kan leren dat het juist heel erg bijzonder is als je anders bent.”

Om kinderen in heel Nederland zich ervan bewust te maken dat pesten moet stoppen, is Van Loon met een actie begonnen. Dolfje Weerwolfje Tegen Pesten heet het. Met de onthulling van een speciale poster van Dolfje Weerwolfje, is de campagne afgelopen dinsdagmiddag officieel begonnen.

De campagne is een soort wedstrijd. Van Loon geeft scholen tot en met 27 april de tijd om het beste anti-pestplan te verzinnen. Het beste plan wint een prijs: de Dolfje Weerwolfje Tegen Pesten Stoeptegel. Als klap op de vuurpijl komt Paul van Loon die tegel zelf op de winnende school onthullen.

Dinsdag bleek duidelijk dat de kinderen van groep 5 van de Gertrudischool, die natuurlijk wel tot tien kunnen tellen, zomaar kans kunnen maken op die bijzondere stoeptegel. Een aantal goede tips hadden ze al. Volgens Dien kun je bij pesten het beste „naar de juf gaan”. De anti-pesttip van Amal was ook sterk. Hoe je pesten op kunt lossen? „Gewoon negeren.”

Kinderen kunnen ook zelf tips insturen. Het kind met de beste tip wint een ‘heldenspeldje’.

Kinderen kunnen hun tips zetten op dolfjeweerwolfje.hyves.nl of kijken op dolfjeweerwolfje.nl Inzenden kan tot 31 maart. De Dolfje Weerwolfje Tegen Pesten Stoeptegel wordt op 19 april onthuld.

    • Roderick Nieuwenhuis