Diversen

Literaturfest

Tim de Gier (Vrij Nederland), Toine Donk (Das Magazin) en Ernst-Jan Pfauth (NRC ) ontvangen drie gasten over een boek dat veel voor hen betekent: Connie Palmen vertelt over Rituelen van Cees Nooteboom, Maartje Wortel over Stoner van John Williams en Sander van de Pavert over Then We Came to the End van Joshua Ferris.

25 januari, 20.00 uur. De Rode Hoed, Amsterdam. www.literaturfest.nl

65 jaar CoBrA

‘Knoeiers, kladders en verlakkers’, met deze woorden werd de CoBrA-kunst 65 jaar geleden ontvangen. De experimenten van kunstenaars als Karel Appel, Constant en Corneille veroorzaakten schandalen en dat was ook de bedoeling. Met de tentoonstelling 65 jaar CoBrA. Vrijheid en Vitaliteit wil het Stedelijk Museum Schiedam laten zien hoe deze ‘knoeiers, kladders en verlakkers’ de kunst vernieuwden.

26 januari t/m 1 september. Stedelijk Museum Schiedam. www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Vers Bloed

Vers Bloed is een nieuw programma in de Amsterdamse Balie waarbij mensen uit diverse kennisgebieden een pitch houden van 15 à 20 minuten. Op het podium van De Balie kan je een stuk voorlezen, een scène opvoeren, een theorie expliceren, een experiment doen, een sonate spelen of een opinie verdedigen. De enige voorwaarde is dat je iets nieuws vertelt; iets wat je heel belangrijk vindt en wilt delen.

31 januari, 20:30 uur. De Balie, Amsterdam. www.debalie.nl

De Poëzie van Slauerhoff

In de serie ‘De Poëzie van’ zoeken muzikanten, dichters en wetenschappers naar de schoonheid én betekenis van taal. Aanstaande zondag staat dichter J. Slauerhoff centraal. De thematiek in zijn gedichten van reizen, eenzaamheid en weemoed krijgt muzikale echo’s in de muziek van Oene van Geel (altviool) en David Golek (gitaar). De gedichten zelf zullen worden voorgelezen door Huub van der Lubbe. Hoogleraar Maarten Steenmeijer laat zijn geest dwalen over één gedicht en Joost Conijn stort zich op één woord uit het oeuvre.

27 januari, 15 uur. De Nieuwe Liefde, Amsterdam. www.denieuweliefde.com

In De Houten Broek

Het platform In De Houten Broek biedt een paar keer per jaar een podium aan de kunst van gesproken woord. Zo hielden eerder Ingmar Hetze, Tommy Wieringa en Maarten van Rossem een zogenoemd sermoen. Aaanstaande zondag is de eer aan oud-premier Dries van Agt met de guirlande van vrede. Welke lessen kunnen en moeten we uit die vrede trekken? Nederland lijkt gefascineerd door de eigen navel, idolaat van zichzelf. Moeten we collectief naar de psychiater om van deze geestvervorming te worden genezen? Verkieslijker lijkt het als wij ons toerusten met meer historisch besef, aldus Van Agt.

27 januari, 17 uur. Geertekerk, Utrecht. www.indehoutenbroek.nl

Primrose

Foam presenteert de tentoonstelling

Primrose - Russian Colour Photography en biedt daarmee een overzicht van verschillende soorten kleurenfotografie in Rusland. Het toepassen van kleur begon in Rusland vanaf circa 1850, vrijwel gelijktijdig met de uitvinding van het medium zelf. Het woord kleurenfotografie is in dit geval enigszins misleidend omdat het aanvankelijk een inkleuringstechniek betrof waarbij (zwart-wit)foto’s met de hand werden ingekleurd.

25 januari t/m 3 april. Foam, Amsterdam. www.foam.org