Dit is geen ijspaleis

CHICAGO, IL - JANUARY 23: A truck is covered in ice as firefighters help to extinguish a massive blaze at a vacant warehouse on January 23, 2013 in Chicago, Illinois. More than 200 firefighters battled a five-alarm fire as temperatures were in the single digits. Scott Olson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Het ziet er misschien sprookjesachtig uit, maar deze foto werd genomen na een enorme brand in een warenhuis in Chicago. Door de vorst bevroor het bluswater vrijwel direct.

Meer dan tweehonderd brandweermannen waren ervoor nodig om de brand onder controle te krijgen. Bij een ijskoude temperatuur van tien graden onder nul viel dat niet mee. Er stonden bussen paraat waarin de brandweerlieden zich tussendoor konden opwarmen.

Op de wegen rondom het gebouw moest veel zout worden gestrooid om te voorkomen dat het gebied één grote ijsmassa zou worden. Volgens de brandweercommandant was het de grootste brand in zeven jaar in Chicago. Er zijn geen mensen omgekomen, één brandweerman raakte lichtgewond.

Een brand in Leiden, op 12 februari 1929, leverde soortgelijk beeld op. Terwijl het buiten extreem hard vroor – op diezelfde dag werd de Elfstedentocht gereden – woedde in het stadhuis een enorme brand. De brand werd uitgebreid op film vastgelegd en wekenlang in de bioscopen vertoond.

Bekijk het filmpje over de Leidse stadhuisbrand uit 1929 via nrch.nl/r6d