Derde Nederlandse Tourwinnaar?

Nu Lance Armstrong bestraft is, zijn er zeven Tours de France zonder winnaar, las ik. Dat is vreemd, want het is bij sportwedstrijden goed gebruik dat nummer 2, in geval van diskwalificatie van de winnaar, nummer 1 wordt, nummer 3 nummer 2 enz. Waarom hier niet? Even opzoeken: Ivan Basso was tweede in de Tour van 2005. Hij wint ’m dus. Alhoewel, de Italiaan werd in 2007 voor twee jaar geschorst wegens doping. Dan de nummer 3, Jan Ullrich. Maar die was al uit de eindlijst verwijderd, wegens doping. Nummer 4 dan, Francisco Mancebo, die na de diskwalificatie van Ullrich de nieuwe nummer 3 werd. Ai, Mancebo mocht de Tour van 2006 niet rijden wegens betrokkenheid bij het dopingschandaal rond de Spaanse arts Fuentes. Nummer 4 dan, Aleksandr Vinokoerov: nou ja! Tijdens de Tour van 2007 betrapt op doping en geschorst. Wacht even, zou er dan een derde Nederlandse Tourwinnaar uit de bus komen? De eerste Nederlander in 2005 eindigde op plaats 24: Michael Boogerd van de Rabo-ploeg. Eh, nee, die ook niet. De laatste Nederlander, nummer 149, Servais Knaven? Wacht even: 1998, TVM, doping. Tsja, het wordt pijnlijk duidelijk. De beslissing van Tourdirecteur Prudhomme om geen winnaars aan te wijzen voor de Tours die Armstrong gewonnen had, bewijst dat hij weet dat werkelijk iedereen in het peloton aan de epo was.

Willem Erné

Utrecht

    • Willem Erné