De toertochten op natuurijs gaan morgen gewoon door - ‘ijs op Gouwzee niet betrouwbaar’

De Vijf Merentocht in Giethoorn is vanmorgen gestaakt wegens een te grote toeloop. Foto NRC / Eric Brinkhorst

De Belterwiede tocht, de Vollenhoofse toertocht en de Blokzijler Merentocht in de Kop van Overijssel gaan morgen gewoon door. De dikte van het ijs voldoet aan de daarvoor gestelde normen, meldt de Gemeente Steenwijkerland.

De eerste toertocht op natuurijs, de Vijf Merentocht in Giethoorn, werd vandaag gestaakt wegens een te grote toeloop. Door de drukte ontstonden er gevaarlijke situaties op het ijs.

Op plekken in de routes waar morgen mogelijk problemen kunnen ontstaan, wordt door de ijsclubs voor een omleiding gezorgd. Uit voorzorg wordt het verkeer op de hoofdaanrijroutes met borden naar de opstapplekken geleid. Ook worden op lokale wegen extra verkeersregelaars ingezet.

Gemeente Waterland is wel bang voor Giethoorntaferelen

De gemeente Waterland roept schaatsers op niet naar de Gouwzee te gaan. De Noord-Hollandse gemeente vreest levensgevaarlijke situaties, zoals in Giethoorn vandaag, door een toestroom aan schaatsers die denken dat er een georganiseerde toertocht wordt gehouden in Waterland.

Dat is niet het geval, maar op sociale media wordt gemeld dat het ijs op de Gouwzee betrouwbaar is.

Twitter avatar RonaldAbma1 Ronald Abma Mooi ijs op de Gouwzee bij Monnickendam. Geveegde baan van 4km. Heerlijk schaatsen.
Twitter avatar Anneliesvtoledo Annelies van Toledo Rond Gouwzee! Prachtig #natuurijs. Wat een top schaatstocht. http://t.co/e3f2UTwr
Twitter avatar JelleJonker Jelle Jonker Prachtig schaatsen op de @gouwzee Gitzwart perfect ijs! Dank aan @Houtrib voor het vegen en de koek en zopie! http://t.co/yrlMAnOd

De gemeente en de Monnickendamse IJsvereniging Olympia spreken dit echter tegen, meldt Novum.

“Het ijs op de Gouwzee is helaas niet zo betrouwbaar als het lijkt. Het ijs is op veel plekken onvoldoende dik en er zijn wakken. Slecht ijs is bovendien niet goed zichtbaar vanwege de sneeuw die er overheen ligt.”

Bekijk ook onze In Beeld over De Vijf Merentocht in Giethoorn (die vandaag in het water viel).

    • Lex Boon