Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

De Pier van Scheveningen wordt openbaar geveild

Nu de roemruchte Pier van Scheveningen van de familie Van der Valk failliet is verklaard, heeft curator Marc Udink besloten om de fysieke pier én de exploitatie openbaar te veilen. In de tussentijd worden noodzakelijke reparaties aan de pier verricht door de gemeente, meldt de curator in een persbericht.

Zowel nationale als internationale gegadigden kunnen zich melden. Wel gelden er enkele voorwaarden, waaronder een minimale kooprijs. Met de gemeente wordt nog overlegd over de specifieke eisen die aan de nieuwe eigenaar worden gesteld. De verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (PvdA) liet eerder al weten bereid te zijn mee te denken met investeerders.

“De Pier mag wat ons betreft uitgebreid of verbouwd worden. We zijn het afgelopen jaar betrokken geweest bij gesprekken met diverse geïnteresseerden, maar een serieuze partij zat er niet tussen. Wij gaan alleen akkoord met een nieuwe eigenaar die echt wil investeren.”

Van der Valk betaalde één euro

Van der Valk kocht de pier in 1991 voor het symbolische bedrag van een gulden van Nationale Nederlanden – dat blij was af te zijn van de hoge onderhoudslasten. Het horecaconcern kondigde een klein jaar geleden aan geen brood meer te zien in de exploitatie van onder meer een restaurant en casino en gaf aan het bouwwerk te willen verkopen. Het lukte echter niet om een koper te vinden en begin dit jaar vroeg Van der Valk faillissement aan Pier Vastgoed BV, het bedrijfsonderdeel waar de locatie onder valt.

En de pier in 2007. "Bezoekers van het strand van Scheveningen genieten donderdagmiddag van het mooie weer. Na weken van slecht weer profiteren de strandgangers van de zon." Foto ANP / Robin Utrecht

En de pier in 2007. "Bezoekers van het strand van Scheveningen genieten donderdagmiddag van het mooie weer. Na weken van slecht weer profiteren de strandgangers van de zon." Foto ANP / Robin UtrechtEn de pier in 2007. "Bezoekers van het strand van Scheveningen genieten donderdagmiddag van het mooie weer. Na weken van slecht weer profiteren de strandgangers van de zon." Foto ANP / Robin Utrecht