De garagist is níet van Porsche

Een bescheiden garagist uit Apeldoorn noemt zich specialist in Porsches. Na jaren van samenwerking met het bedrijf beslist de rechter: dat mag niet meer.

Klassieke Porsches zijn „rijdend erfgoed”, vindt automonteur Wim van den Berg (46). Hij is groot liefhebber.

Zijn bescheiden autobedrijf in Apeldoorn – één werknemer – repareert, onderhoudt en verkoopt klassieke Porsches. Alléén Porsches – al jaren. Van den Berg noemt zijn bedrijf sinds 1996 daarom ‘Porsche-specialist Van den Berg’. Dat leek hem wel zo logisch. Het Duitse Porsche leek dat lange tijd ook te vinden. Maar in 2008 kreeg Van den Berg ineens post van de fabrikant van zijn zo geliefde auto’s. Of hij de aanduiding ‘Porschespecialist’ uit zijn bedrijfsnaam wilde verwijderen. Klanten kregen zo de indruk dat er een commerciële band bestaat tussen Porsche en Van den Bergs bedrijf, zo liet de Duitse autobouwer weten. En dat was niet de bedoeling.

Van den Berg weigerde. „Veranderen zou me klanten kosten”, zegt hij. Porsche liet het er niet bij zitten. In de zomer van 2011 kwam het tot een rechtszaak, die Van den Berg won. Het zou wel meevallen met de verwarring, oordeelde de rechtbank Den Haag.

De sportwagenproducent gaf zich niet gewonnen en ging in hoger beroep. Vorige week deed het Haagse gerechtshof uitspraak. De aanduiding Porschespecialist wekt wél een verkeerde indruk, oordeelde het hof. Van den Berg „had zich hiervan bewust moeten zijn”.

Van den Berg mag de aanduiding ‘Porschespecialist’ niet langer in zijn bedrijfsnaam gebruiken en de domeinnaam van zijn website, porschespecialist.nl, moet hij opgeven. Zelfs zijn logo, waarin de contouren van een Porsche 911 zijn afgebeeld, moet hij veranderen. En dat allemaal binnen een half jaar. Anders wordt een dwangsom opgelegd.

Van den Berg is „geschokt”, vertelt hij. „Nieuwe klanten zouden me niet meer kunnen vinden.” Hij begrijpt er niks van. „Mijn logo lijkt niet eens op dat van Porsche”, zegt hij mat.

Bovendien heeft hij destijds nog over de naam overlegd met Pon Porsche Import, de officiële Nederlandse importeur. „Daarvan staat alleen niets op schrift.” Waarom Porsche zich na al die jaren ineens meldde, denkt Van den Berg wel te weten. „Ze willen reparatie en onderhoud van hun auto’s in Nederland weer naar zich toe trekken.”

Porsche mag het dan hard spelen, Van der Bergs liefde voor de auto’s is er niet minder om geworden. Dat zit hem in die „solide Duitse techniek”. Hij is tussen de Porsches groot geworden – de garage was eerst van zijn vader.

Of Van den Berg naar de Hoge raad stapt, weet hij nog niet. Maar met zijn bedrijf gaat hij door. Misschien niet onder de oude naam maar een specialist in Porsches zal hij blijven.

Porsche was vanochtend niet in staat op de uitspraak te reageren.

    • Teri van der Heijden