Champignons League

Een ding kan ’s land’s grootste kruidenier niet ontzegd worden: het is trouw aan zijn eigen reclameslogan. Want ‘alleen bij Albert Heijn’ werden nog champignons verkocht die niet eerlijk geproduceerd werden. Tot voor kort dan. Onder meer na gesprekken met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft Albert Heijn beloofd dat het de champignons die het verkoopt eerlijk geproduceerd zijn.

Volgens een bericht dat gisteren op nu.nl verscheen reageerde FNV Bondgenoten verheugd op de afspraak: ‘Eerder besloten C1000, Deen, Lidl, Coop en Jan Linders al tot deze stap. De beslissing van AH brengt in beeld wat eerder niet haalbaar leek: een goede cao afsluiten binnen de paddenstoelensector’, aldus een woordvoerder. Kortom, we drinken er eentje op.

Nu is het overigens wel zo dat ik bij paddenstoelen helemaal denk niet aan die sneue kweekchampignons, smakend naar de blauwe plastic bakjes waarin ze zijn aangevoerd. Voor mij zijn paddenstoelen cantharellen, portobellos of  morieljes. Behalve dat deze veel meer smaak van zichzelf hebben, zijn deze soorten ook juist tot grote wijn-spijscombinaties in staat.

Een erg fijne tafelgenoot in deze: kip. En dan natuurlijk geen plof maar Bresse. Met, bijna klassiek, maar nog steeds onbeschoft lekker, een morielje-roomsaus. Nu noteerde ik al eens eerder de woorden van Traci des Jardins, de vrouwelijke chef van restaurant Jardinière in San Francisco: Pinot noir and mushrooms are a slam dunk. En inderdaad is rode Bourgogne een wijn met de geuren en de smaken die een echo zijn van wat het bos heeft voortgebracht.

Maar mijn meest memorabele ervaring heb ik qua kip-paddenstoel-wijn toch echt met een Bourgogne blanc. Ooit dronk ik er van de overigens al jaren eerlijk producerende Claude Maréchal een Bourgogne ‘Cuvée Antoine’ 2006 bij. Gemaakt van zeer rijpe chardonnaydruiven. Zuiver, rijk, zwoel en toch ook viriel, fit en fris. Helaas is dit oogstjaar nu uitverkocht. Niet in de laatste plaats trouwens omdat ik er flink van gedronken heb.

Maar niet getreurd. Importeur de Wijnvriend voert momenteel de 2008 editie (€ 15,30). En deze vind ik, vooral vanwege zijn fijnere zuren, eigenlijk nog fijner. Combineer deze met de kip met morielje-roomsaus en het resultaat is dan geen slam dunk maar nog beter: een driepunter.

    • Harold Hamersma