Cameron belooft referendum over EU in harde speech, kritiek vanuit Europa

De Britse burger krijgt de kans om voor het einde van 2017 voor of tegen lidmaatschap van de Europese Unie te stemmen. Dat beloofde premier David Cameron gisteren in zijn langverwachte toespraak over de Britse toekomst in de EU. Daarin zei hij te willen onderhandelen over „een nieuwe relatie” met de EU. Dat betekent wat hem betreft dat er bevoegdheden vanuit Brussel terugvloeien naar Londen. Zo verzetten de Britten zich tegen Europese regels over arbeidstijden, of afspraken op het terrein van justitie.

Andere Europese leiders waarschuwden Cameron dat er geen „Europa à la carte” bestaat, zoals de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius het verwoordde. Ze zijn niet van plan alleen voor Groot-Brittannië een reeks uitzonderingen te maken. Het antwoord op de economische crisis is „meer integratie”, niet minder, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle. Bondskanselier Merkel koos een zachtere toon en riep op tot een „eerlijk compromis” over de Britse wensen en die van andere landen. nrc, bbc

Lees over de Nederlandse reacties op Camerons speech op pagina 7.