Brand in Chicago

Terwijl het erg hard vroor, brak er brand uit in een pakhuis in Chicago. Het bluswater veranderde het in een ijspaleis.

Tweehonderd brandweermannen vochten tegen het vuur. Foto Getty/AFP

Brand in de Witte IJsburcht in De Kleine Kapitein van Paul Biegel? Of in het ijspaleis van heks Wenzela in tv-serie ‘Hamelen’? Nee, het is een Amerikaans pakhuis in Chicago waar dinsdagavond een felle brand woedde, aangewakkerd door de snijdende wind die de inwoners met ontzag ‘The Hawk’ noemen. Doordat de temperatuur in Chicago was gedaald tot twaalf graden onder nul, bevroor het bluswater zodra het uit het gebouw droop.

Het pakhuis was eigendom van Harris Marcus Group, handelaren in dure lampen en meubels, maar staat leeg sinds zij tien jaar geleden bankroet gingen. De brand was zo fel omdat het oude gebouw van binnen helemaal van hout is. De oorzaak van de brand is onbekend.

Tweehonderd brandweermannen – ongeveer eenderde van het complete stadscorps – waren een volle nacht bezig om het vuur te blussen. Pas woensdagmiddag kon het sein ‘brand meester’ worden gegeven. Op de wegen rondom het gebouw moest veel zout worden gestrooid om te voorkomen dat het gebied één grote schaatsbaan zou worden. Volgens de brandweercommandant was het de grootste brand in zeven jaar in Chicago. Er zijn geen mensen omgekomen, één brandweerman raakte lichtgewond.

Het hele Noorden en Midwesten van de Verenigde Staten is in de greep van de vinnige koude, met op sommige plaatsen een gevoelstemperatuur van min veertig graden. Inmiddels zouden zo’n vier mensen zijn overleden door de kou. Het stadje International Falls in Minnesota (bijgenaamd ‘de vrieskist van Amerika’) hoopt vandaag zijn kouderecord te breken. Dat staat op min 48 graden.

    • Wilfred Takken