België

Leeft het? Belgische kranten wijdden vandaag niet hun voorpagina’s, maar wel een deel van hun buitenlandberichtgeving aan de rede. Het leeft duidelijk minder dan bij de Belgische noorder- én zuiderburen.

Wat is de reactie? Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwde net als zijn Franse collega voor een Europa ‘à la carte’ „Europa werkt met een menu. Men moet niet noodzakelijk alles opeten, maar men moet het menu aanvaarden.” Oud-premier Verhofstadt, nu leider van de liberalen in het Europees Parlement, zei dat Cameron „speelt met vuur”.

Wat betekent dit? België, een drietalig land waar de EU-instellingen zijn gevestigd, is pro-Europees. De Europese integratie is veel minder controversieel dan in Nederland en in Frankrijk. De Belgen kunnen zich weinig voorstellen bij pleidooien voor ‘minder Europa’.