Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Belastingambtenaren krijgen iPad van de baas

Een iPad van de baas is niet onbelast, maar Apple levert wel duizenden iPads aan Nederlandse belastingambtenaren. Dat maakte het Amerikaanse technologiebedrijf gisteravond bekend.

Een woordvoerder zegt dat de iPads bij de Belastingdienst keurig onder de Werkkostenregeling vallen, in lijn met de uitspraak in de RTL-zaak. De werkgever mag een beperkt bedrag, tot 1,4 procent van het jaarsalaris, aan zulke extra’s uitgeven. Boven die grens geldt het als loon, dat belast moet worden.

Vorige maand besloot een Nederlandse rechter dat werkgevers hun medewerkers niet maar zo een iPad cadeau mogen geven. Dat leverde onder meer RTL Nederland een naheffing van ruim 3 ton op. RTL Nederland gaf in 2010 664 iPads aan het personeel, compleet met mobiel internetabonnement. RTL redeneerde dat de iPad hetzelfde behandeld zou moeten worden als smartphones: die gelden als ‘communicatiemiddel’ en zijn vrijgesteld van loonbelasting. De rechter besloot in december echter anders: de iPad is een volwaardige computer en dus aan loonheffing onderhevig.

Duizenden Nederlandse ambtenaren krijgen zelf wel een iPad van de baas, blijkt uit de kwartaalcijfers die Apple gisteren bekend maakte. Apple leverde afgelopen jaar onder meer vijfduizend iPads voor personeel van de Belastingdienst en medewerkers van justitie. Apple vermeldde deze details om aan te geven dat de tablet computer in trek is bij zakelijke instellingen en overheidsinstanties. De Zweedse overheid nam 10.000 iPads af, de Britse bank Barclays kocht er 8.000 voor het personeel.

Tegenvallende cijfers Apple

De cijfers van Apple vielen tegen: het bedrijf zag de winst (13,1 miljard dollar) amper toenemen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011. De omzet bedroeg 54,5 miljard dollar. Nog altijd een groei van 18 procent, maar minder dan beleggers verwacht hadden. Het aandeel Apple is sinds september vorig jaar gedaald van ruim 700 naar minder dan 500 dollar.

Apple verkocht in vierde kwartaal 47,8 miljoen iPhones en 22,9 miljoen iPads. Dat hadden er meer kunnen zijn, maar door problemen met de productie kon Apple niet aan de vraag voldoen, aldus topman Tim Cook. Daarnaast verliest de iPhone marktaandeel door de groei van Android smartphones, met name die van de Zuid-Koreaanse concurrent Samsung.