beeldende kunst

Guido van der Werve

In het Stedelijk Museum Amsterdam is het nieuwe videowerk van kunstenaar Guido van der Werve te zien.

In Nummer veertien worden meerdere verhalen met elkaar vervlochten: een poëtische verbeelding van Van der Werves jeugdherinneringen aan zijn ouderlijk huis in Papendrecht, het leven van zijn jeugdheld Alexander de Grote en een verslag van een atletische prestatie: een triatlon van ruim 1.500 kilometer. Van der Werve componeerde zelf de twaalf aktes van het klassieke requiem dat de beelden begeleidt.

25 januari t/m 18 april. Stedelijk Museum Amsterdam. www.stedelijk.nl

Bertozzi & Casoni

Het Italiaanse kunstenaarsduo Giampaolo Bertozzi en Stefano Dal Monte Casoni combineert maatschappijkritische en filosofische thema’s met figuratieve beelden. De techniek die ze eind jaren negentig ontwikkelden maakt het mogelijk om keramiek werk van zeer groot formaat te realiseren. De kolossale doch kwetsbare beelden zijn overweldigend en zetten aan tot nadenken over leven en dood, natuur en cultuur, kunst en kitsch.

25 januari t/m 19 mei. Beelden aan Zee, Scheveningen. www.beeldenaanzee.nl

WassinkLundgren

One Group Show is de eerste grote solotentoonstelling van het Nederlandse fotografenduo WassinkLundgren. Deze tentoonstelling presenteert een breed overzicht van hun werk, waaronder nog nooit eerder getoonde projecten. Het werk van WassinkLundgren ontwikkelt zich van kleine waarnemingen of humoristische wendingen tot situaties uit het dagelijkse leven.

25 januari t/m 17 maart. Foam, Amsterdam.www.foam.org

Aji V.N.

In de tekeningen van de Indiase kunstenaar Aji V.N. zinderen verschillende werelden door elkaar heen. Landschappen van diverse continenten komen erin samen. Nu eens is het Hollandse uitzicht herkenbaar, met hoge populieren, dan weer domineert het overdadige groen van kokospalmen, bananenplanten en cashewnotenbomen, kenmerkend voor het landschap van zijn jeugd.

26 januari t/m 14 april. Stedelijk MuseumSchiedam. www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Kunst in Nederland

De tentoonstelling The Moon Has a Complicated Geography is de tweede van een drietal tentoonstellingen waarmee de situatie in de Nederlandse kunst van de afgelopen jaren wordt verkend. Met werk van onder andere Willem Oorebeek, Hedwig Houben en Gert Jan Kocken.

t/m 14 april. De Vleeshal, Middelburg. www.vleeshal.nl

Transformation

De kunstenaars in Transformation delen een fascinatie voor de dood, het leven en de beheersbaarheid van beide. Het fundamentele onderscheid tussen leven en dood, maar ook tussen mens en dier, wordt door hen op losse schroeven gezet. Met werk van onder anderen Tinkebell en Michiel van Overbeek.

t/m 9 maart. Garage, Rotterdam. www.garagerotterdam.nl

Amsterdamse grachten

Ter gelegenheid van de viering van het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachtengordel toont Museum Het Rembrandthuis een selectie tekeningen met gezichten van Amsterdam uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw.

26 januari t/m 23 mei. Het Rembrandthuis, Amsterdam. www.rembrandthuis.nl