‘Gestolen Kunsthal-schilderijen zullen worden teruggevonden’

Het hoofd van Interpol verwacht dat de, hier weggehaalde, schilderijen weer zullen worden teruggevonden.
Het hoofd van Interpol verwacht dat de, hier weggehaalde, schilderijen weer zullen worden teruggevonden. Foto ANP / Robin Utrecht

De schilderijen die in oktober werden gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam, worden teruggevonden. Dat denkt het hoofd van de internationale politieorganisatie Interpol, Ronald Noble.

Hij zei vandaag tegenover persbureau AP er vertrouwen in te hebben dat de zeven kostbare doeken van onder anderen Picasso, Monet en Matisse worden opgespoord.

Noble reageerde op het nieuws dat in Roemenië drie verdachten zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de kunstroof op 16 oktober. Hij wilde verder, net als de Roemeense politie, niets kwijt over de zaak. “De mensen die betrokken zijn letten waarschijnlijk op”, zei hij op een persconferentie.

Nederlandse rechercheurs en medewerker OM zijn nu in Roemenië

Momenteel zijn Nederlandse rechercheurs in Roemenië met een medewerker van het Openbaar Ministerie. Ze zijn daar om te overleggen met justitie in Roemenië, en verhoren de verdachten. Afhankelijk van het onderzoek zullen ze stappen ondernemen.

De rechter heeft maandagavond goedgekeurd dat de drie mannen, allen in de twintig, 29 dagen mogen worden vastgehouden in verband met verdenking van betrokkenheid bij de Nederlandse kunstroof. Vrijdag gaan de advocten van de verdachten hier tegen in beroep, maar waarschijnlijk blijven ze in hechtenis.

Volgens Roemeense media zijn de verdachten ‘kleine’ criminelen met drugs- en geweldsmisdrijven op hun naam. De drie zouden zijn opgepakt bij een poging schilderijen te verkopen. Ook zouden ze te herkennen zijn op beelden van beveiligingscamera’s in de Kunsthal. Roemenië zou volgens politiebronnen aldaar zijn gebruikt als doorvoerroute voor de schilderijen.

Bij de roof werden werken van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud meegenomen. De waarde van de zeven schilderijen wordt geschat op tussen de vijftien en twintig miljoen euro. Eerder meldden Roemeense media dat er gestolen schilderijen waren teruggevonden, maar de Nederlandse politie sprak dat tegen.