Australian Open: Haase en Sijsling naar finale dubbelspel

Robin Haase en Igor Sijsling tijdens de wedstrijd tegen Matcel Granollers en Marc Lopez. Foto EPA / Joe Castro

Robin Haase en Igor Sijsling hebben op de Australian Open voor een daverende verrassing gezorgd door de finale van het dubbelspel te bereiken. Het ongeplaatste Nederlandse koppel was met 7-5, 6-4 te sterk voor Marcel Granollers en Marc Lopez. In het enkelspel komen Na Li en Victoria Azarenka elkaar zaterdag tegen.

De Spanjaarden wonnen vorig jaar nog de ATP World Tour Finals in Londen en waren in Melbourne als derde geplaatst.

Haase en Sijsling dubbelden regelmatig samen bij de jeugd, maar hebben bij de profs als combinatie nog nauwelijks ervaring. In Australië is daar deze weken echter niets van te merken, schrijft Novum. In de halve finale plaatsten de Nederlanders op 4-4 in de tweede set de beslissende break, waarna de wedstrijd, ondanks enkele breakpoints tegen, werd uitgeserveerd.

In de finale wacht Haase en Sijsling de zwaarst mogelijke opdracht. De Amerikaanse tweelingbroers Bob en Mike Bryan, de beste dubbelaars van de wereld, zijn dan hun tegenstanders.

Enkelspel: Li en Azarenka in finale

Na Li heeft voor de tweede keer in haar carrière de finale van de Australian Open bereikt. De als zesde geplaatste Chinese boekte een overtuigende 6-2, 6-2 overwinning op Maria Sharapova, de nummer twee van de plaatsingslijst. Li schopte het ook in 2011 tot de finale. Ze verloor daarin toen van Kim Clijsters.

Zowel Li als Sharapova had op weg naar de halve finale geen set ingeleverd. Voor Sharapova, die in haar vijf voorgaande partijen slechts negen games had verspeeld, kwam aan die mooie serie echter een abrupt einde. Ze kwam uit de startblokken met twee dubbele fouten op rij en zag zo meteen haar eerste opslaggame door haar vingers glippen.

Bij een 4-1 achterstand plaatste Sharapova haar enige break van de wedstrijd, maar dat bleek veel te weinig om het Li lastig te kunnen maken. De Chinese, die volgende maand haar 31e verjaardag viert, herstelde de marge direct en sleepte na 48 minuten de eerste set in de wacht.

In de tweede set ging het tot 2-2 gelijk op, maar daarna was het snel gedaan met de spanning. Li, die in 2011 op Roland Garros haar tot nu toe enige grandslamtitel pakte, plaatste opnieuw een break en gaf daarna geen game meer prijs.

Victoria Azarenka kan zaterdag voor het tweede jaar op rij de Australian Open winnen. De titelverdedigster bereikte in Melbourne de finale door met 6-1, 6-4 te winnen van Sloane Stephens (29), die in de vorige ronde nog voor een stunt had gezorgd met een zege op Serena Williams. In de finale stuit Azarenka op de Chinese Na Li, die Maria Sharapova in twee sets de baas was.

    • Mirjam Remie