Ashton Kutcher speelt Steve Jobs. Geslaagd of niet?

Nee, hij draagt geen zwarte coltrui. Maar dat komt omdat deze scene uit jOBS, een film over het leven van de Apple-oprichter met in de hoofdrol Ashton Kutcher, zich afspeelt voor de coltrui-periode. Zet Kutcher desondanks een geloofwaardige Jobs neer?

De eerste beelden die vrij zijn gegeven van de film, die in april in première gaat (IMDb), tonen een jonge Steve Jobs die probeert om Steve Wozniak (Josh Gad), later medeoprichter van Apple, te laten inzien dat een persoonlijke computer die informatie op een scherm toont de toekomst kan zijn. Een idee dat < --spoiler alert--> later uitmondt in de eerste Apple-computer.

Maar speelt Ashton Kutcher een beetje een overtuigende rol? Oordeel zelf. Hier een foto met daarop Jobs en Wozniak in hun jonge jaren…

Wozniak en Jobs in hun jonge jaren - de laatste hier overigens wel al met coltrui. Foto ReutersWozniak en Jobs in hun jonge jaren - de laatste hier overigens wel al met coltrui. Foto Reuters

…en hier de eerste beelden van jOBS.

Nog even over die coltrui

De coltrui-periode begon overigens na een bezoek van Jobs aan een Sony-fabriek in Japan. Daar zag hij hoe alle werknemers een uniform droegen, iets wat het gevoel van saamhorigheid binnen het bedrijf versterkte. Toen hij bij terugkeer het idee van een bedrijfsuniform voor Apple-medewerkers opperde werd hij weggehoond. Wel besloot hij toen om dan zelf maar een soort van uniform te gaan dragen, voor het dagelijks gemak en om een eigen stijl te creëren. Het werd de zwarte coltrui die hij altijd al graag droeg, schreef Gawker twee jaar geleden. Maar dan wel zonder gaatje, zoals op de foto hierboven.

    • Lex Boon