‘Aantal onnodige sterfgevallen in ziekenhuizen moet drastisch omlaag’

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de veiligheid van patiënten in ziekenhuizen voor de komende jaren tot topprioriteit gebombardeerd. Het aantal onnodige sterf- en letselgevallen in ziekenhuizen moet volgens voorzitter Tjibbe Joustra drastisch omlaag, schrijft de Volkskrant vandaag.

De raad vindt het onacceptabel dat jaarlijks tweeduizend mensen in ziekenhuizen omkomen door vermijdbare fouten en 38 duizend mensen onnodige medische schade oplopen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier niet scherp genoeg toezicht op, concludeert Joustra volgens de krant in een jubileumboek voor de achtste verjaardag van de raad dat vandaag wordt gepresenteerd. Ruim zestig grote en meer dan tweehonderd kleine onderzoeken die de raad deed zijn in het boek opgenomen.

Vijf van die onderzoeken gaan over ziekenhuizen - bijvoorbeeld de brand in 2006 in een operatiekamer van het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo, waarbij een vrouw om het leven kwam die lag vastgebonden op de operatietafel.

Het is al langer bekend dat veel medische behandelingen onnodig misgaan, maar dat leidt volgens Joustra niet automatisch tot het besef dat hier iets aan moet veranderen, schrijft Novum.

    • Mirjam Remie