Zul je zien dat het morgen weer sneeuwt

Solisten, teams, parcours en dode eindes: dit is sneeuwscheppen in Nederland. Het viel fotograaf Peter de Krom op dat Nederlanders toch erg vaak alleen hun eigen stoep vrijmaken van sneeuw.

De Krom: „Een man uit mijn straat parkeert altijd zijn auto op dezelfde plek. Vorig jaar had hij echt een parcours geschept door de sneeuw van zijn auto naar zijn deur. Ik vond het ontzettend grappig om te zien.”

Het lijkt alsof buren je onuitgesproken iets duidelijk willen maken, volgens De Krom: „Ik ga tot de erfscheiding scheppen en niet verder!”

Sneeuwscheppen leidde zelfs tot burenruzie, berichtte de NOS maandag. Een vrouw van 58 was haar oprit aan het schoonmaken met een sneeuwschep en gooide de sneeuw aan de kant. Volgens haar buurman kwam de sneeuw op zijn erf terecht. De man sloeg zijn buurvrouw vervolgens met de sneeuwschep in het gezicht.

Ook opvallend: Nederlanders scheppen zelfs ’s nachts sneeuw. „Heel speciaal”, zegt De Krom. „Terwijl ze wisten dat het die nacht weer zou gaan sneeuwen, gingen ze toch de kou in om hun stukje stoep vrij te scheppen.”

Waarom? Een vrouw legde De Krom uit: „Ik wil toch niet dat iemand op mijn stukje stoep valt en een rechtszaak tegen me aanspant?”