Opinie

    • Menno Tamminga

Waarom doet PostNL geen bod op zichzelf?

None

Demotie? Oudere werknemers die een loonsverlaging wacht? Stop de aftakeling! Bij PostNL, waar ouderen de ruggegraat van het bedrijf zijn, kunnen de ruim 60.000 werknemers de rollen omdraaien. En de zeggenschap naar zich toe trekken.

Kijk maar naar twee cijfers die de machtverhoudingen weergeven. De waarde van PostNL op de Amsterdamse beurs is nog maar 850 miljoen euro. Het postbedrijf is gekelderd na de mislukte overname van koeriersbedrijf TNT Express in Hoofddorp door de Amerikaanse concurrent UPS. PostNL heeft vanwege oude zakelijke banden bijna 30 procent van de aandelen TNT en mist nu een smakelijke overnamepremie.

Naast de TNT-kater kampt PostNL ook met dure verplichtingen tegenover zijn eigen pensioenfonds. Het bedrijf wilde zich daar eenzijdig aan onttrekken onder het mom: we hebben geen geld en het geld dat we hebben, willen we anders besteden. Dat mag dus niet. PostNL moet het afgesproken extra geld storten bovenop de reguliere pensioenpremies.

Tegenover de 850 miljoen beurswaarde van PostNL staat de waarde van de beleggingen van zijn eigen pensioenfonds. Op eind juni 2012, de meest recente openbare peildatum, was dat maar liefst 5,9 miljard euro. Het pensioenfonds wordt bestuurd door de vakbonden en de werkgever samen.

Laat de verhoudingen op u inwerken. Het pensioenfonds dat de vergrijzing van tienduizenden postwerkers moet betalen is bijna zeven maal zo groot als het oorspronkelijke bedrijf zelf. Het ei overvleugelt de kip. Verre. De verhoudingen zijn uit het lood geslagen. Dat biedt kansen.

De oplossing voor het pensioenconflict ligt voor de hand. Het pensioenfonds koopt PostNL en zet de activiteiten voort voor rekening en risico van het huidige en voormalige personeel. De overname is formalisering van de huidige relaties. Personeel en PostNL betalen nu al de pensioenpremies en extra bijdrages. Maar er is meer: alle belanghebbenden zitten samen aan één tafel en kunnen op basis van de gedeelde belangen beslissingen nemen.

Een globale rekensom maakt het plaatje af. Het pensioenfonds biedt 100 procent overnamepremie, zodat het bod zeker slaagt: 1,77 miljard euro. De verkoop van TNT levert inclusief korting 700 miljoen euro op. Daarmee worden schulden afgelost. Het pensioenfonds houdt genoeg kapitaal over. PostNL rendeert natuurlijk ook. Het bedrijf betaalt pensioenpremies en dividend als er winst is. De posterijen kunnen vervolgens op een beheerste manier onder eigen personeelsregie ingekrompen worden. Dat zal spanning en geknetter geven, maar die uitkomst is beter dan het beurslidmaatschap en gedoe met oproerkraaiers, zoals nu de Franse speculant Lutetia Capital.

Wat staat nog in de weg?

1. Regels van De Nederlandsche Bank verbieden een eenzijdige belegging door pensioenfondsen. Lobbywerk plus nieuwe pensioencontracten bieden uitkomst.

2. De vakbonden en PostNL bestuursvoorzitter Herna Verhagen zitten aan de knoppen. Maak maar vuile handen.

Laat je centen in je voordeel werken.

De redacteuren Maarten Schinkel en Menno Tamminga schrijven in deze wisselcolumn over economische ontwikkelingen.

    • Menno Tamminga