Voor Britse prins Harry is oorlog een videospel

„Ik doe het met veel plezier, want ik behoor tot degenen die graag op een Playstation of Xbox spelen. Ik heb het idee dat ik dankzij mijn duimen nuttig ben.” De Britse prins Harry spreekt over Afghanistan. In een interview dat hij gaf na zijn terugkeer uit de provincie Helmand, waar hij twintig weken was gestationeerd als helikopterpiloot, vergeleek hij oorlogvoeren met een computerspelletje. De 28-jarige Captain Wales, zoals hij in het leger heet, legde uit dat hij ook Talibaanstijders had gedood.

Niet iedereen is gelukkig met Harry’s opmerkingen. Bij Defensie vrezen ze dat zijn uitspraken mogelijk tot vergeldingsacties van de Talibaan zullen leiden. Harry moest een eerdere deelname aan de missie in Afghanistan voortijdig beëindigen toen Britse kranten schreven waar hij was gestationeerd.

Zabiullah Mujahid, een woordvoeder van de Talibaan, noemde prins Harry in een reactie „een lafaard”, die het echte gevecht met mujahedeen – de islamitische strijders – uit de weg ging. Mujahid betwijfelde of Harry werkelijk aan de strijd heeft deelgenomen. „Misschien heeft hij de mujahedeen in een film gezien”, zei hij. „Ik denk dat hij een mentaal probleem heeft. Daarom zegt hij dat het een spel is.”