Timmermans: Britten bij EU houden - geen referendum in Nederland

Nederland wil Groot-Brittannië graag binnen de Europese Unie houden. “Want de EU hervorm je van binnenuit, niet door weg te lopen”. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in een reactie op de speech van de Britse premier David Cameron.

Minister Timmermans hoopt dat Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Nederland wil Groot-Brittannië graag binnen de Europese Unie houden. “Want de EU hervorm je van binnenuit, niet door weg te lopen”. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in een reactie op de speech van de Britse premier David Cameron.

Cameron kondigde aan dat de inwoners van Groot-Brittannië mogen stemmen over de vraag of het land uit de Europese Unie moet stappen. Timmermans is het eens met Cameron dat de EU moet worden hervormd. De “weeffouten” in de euro moeten worden gerepareerd, de lidstaten moeten noodzakelijke hervormingen doorvoeren en ‘Brussel’ moet zelf de broekriem aanhalen en veel efficiënter gaan werken. “Op bijna al deze punten zijn het VK en Nederland bondgenoten. Daarom willen wij ook graag de Britten aan boord houden in de EU”, aldus de minister.

Timmermans hoopt dat de Britse regering mee wil doen aan het hervormen van de EU:

“Een hervormde, meer democratische, meer efficiënte en economisch sterkere EU is het beste recept om alle Europese burgers te overtuigen van nut en noodzaak van dit in onze geschiedenis unieke vredesproject.”

Minister wil geen referendum in Nederland

Timmermans noemde het referendum verder een “Britse aangelegenheid”. Voor Nederland is het in elk geval niet aan de orde, zegt hij. In een reactie op de speech van Cameron pleitten de PVV en SP ervoor dat Nederland ook een referendum organiseert.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Hulde voor premier Cameron die het Britse volk een referendum gunt over de EU. Ook ’t Nederlandse volk verdient een referendum premier Rutte
Twitter avatar harryvandesp Harry van Bommel Cameron heeft gelijk: als mensen niet mogen meepraten over de koers van de EU dan steven je af op een ‘nee’ tegen de EU. Dat geldt ook hier.

“In Nederland, bij alle terechte kritiek die er is op het functioneren van de EU, staat het lidmaatschap niet of nauwelijks ter discussie, zoals ook uit de uitslag van de recente parlementsverkiezingen blijkt”, stelt Timmermans. Hij wil samen met de Europese partners werken aan een betere EU.

D66-leider Alexander Pechtold vindt het referendum riskant voor Groot-Brittannië zelf en ziet de noodzaak er ook niet van in, zo twitterde hij:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Cameron speelt hoog spel, vooral voor het VK zélf.
Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Hoezo referendum in 2016 of ’17? Volgend jaar Europese verkiezingen, dán mag de kiezer zich al uitspreken! #Cameron

Kamerdebat met Rutte over speech Cameron

De Tweede Kamer gaat met premier Rutte en Timmermans debatteren over de speech van Cameron. PVV-Kamerlid Barry Madlener vroeg het debat vanmiddag aan en kreeg ruime steun. Het kabinet stuurt de Kamer voordat het debat gehouden wordt een brief met een officiële reactie op de toespraak van de Britse premier.

Ook de regeringspartijen hadden geen bezwaren tegen het debat, hoewel VVD en de PvdA verdeeld reageerden op de speech. Waar Michiel Servaes (PvdA) een uitzonderingspositie voor de Britten een “onbegaanbare weg” noemde, sprak Mark Verheijen (VVD) van een “sterk verhaal”. Wanneer het debat wordt gehouden, is nog niet bekend.

Merkel: bereid te praten, maar er moet wel compromis komen

Vanuit Europa klonken wisselende reacties op de speech van Cameron. De Duitse bondskanselier Merkel zei dat Duitsland wil dat Groot-Brittannië “een belangrijk onderdeel” en “een actief lid” blijft van de Europese Unie. Ze stelde dat de EU bereid is met Cameron te praten over zijn eisen, maar dat er wel een compromis gevonden moet worden dat voor alle lidstaten acceptabel is.

De Franse president Hollande zei eerder vandaag dat hij hoopt dat de Britten bij de EU blijven, maar dat er wel een bepaalde vorm van solidariteit bij dat lidmaatschap hoort. Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei de Britten niet tegen te zullen houden als ze de EU echt willen verlaten.

De vicepremier van Cameron, Nick Clegg, zei tegen de BBC dat wat hem betreft de prioriteit van de regering bij werkgelegenheid en groei zou moeten liggen. Clegg:

“Jaren en jaren van onzekerheid vanwege een langdurige en slecht gedefinieerde onderhandelingen over het EU-lidmaatschap zijn niet in het nationale belang, want het zal groei en banen raken. De hoogste prioriteit van de Britse inwoners ligt bij banen, groei en een sterke economie.”