Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Thomas Dekker was klant bij Spaanse dopingarts

Thomas Dekker was klant bij een Spaanse dopingarts.
Thomas Dekker was klant bij een Spaanse dopingarts. Foto ANP / Guus Schoonewille

De Nederlandse wielrenner Thomas Dekker was in 2006, toen hij bij de Raboploeg reed, klant bij de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Dat zeggen verschillende bronnen tegen NRC Handelsblad.

Fuentes was de spil in een dopingnetwerk dat op 23 mei 2006 werd opgerold door de Spaanse justitie, tijdens Operación Puerto. Bij een inval in de appartementen van Fuentes werden honderden bloedzakken en dopingmiddelen aangetroffen. Meer dan 200 sporters van allerlei disciplines waren klant bij Fuentes. Slechts een aantal van hen is tuchtrechtelijk gestraft voor dopinggebruik. Dat betreft alleen wielrenners, onder wie Jan Ullrich en Ivan Basso.

Fuentes hanteerde een systeem van schuilnamen en nummers om de identiteit van zijn klanten geheim te houden. Thomas Dekker ging volgens de bronnen schuil achter de naam Clasicomano Luigi. Dekker reageerde vanmorgen op zijn site met een verklaring:

“Ik maak bekend dat ik zal getuigen en de Dopingautoriteit alle hulp ga geven de wielersport verder op te schonen. Er zijn veel details, en er zijn veel mensen betrokken bij mijn dopingverleden. Dat zal ik allemaal, inclusief de namen van de mensen die me hebben geholpen, delen met de Dopingautoriteit.”

De eerste ontmoeting tussen Dekker en de Nederlandse Dopingautoriteit is gepland binnen twee weken.

Dekker zat al een schorsing van twee jaar uit wegens bloeddoping en schommelende bloedwaarden. Hij vertelde afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad over het gebruik van epo en bloeddoping in de periode dat hij reed voor de Raboploeg. NRC meldde eerder al dat Dekker, met andere prominente Raborenners als Michael Boogerd, ook klant was van de Oostenrijkse atletenmanager Stefan Matschiner, die eveneens bloed van atleten behandelde.

In Madrid begint maandag een rechtszitting rond Operación Puerto. Het strafproces zal twee maanden in beslag nemen. Zes betrokkenen staan terecht wegens het in gevaar brengen van de gezondheid van anderen: behalve voor Eufemiano Fuentes dreigen straffen voor zijn zus Yolanda Fuentes, dokter José Luis Merino Batres, trainer Ignacio Labarta en de voormalige wielermanagers Manolo Saiz en Vicente Belda. Wielrenners als Alberto Contador, Ivan Basso, Michele Scarponi en Jörg Jaksche zijn opgeroepen (onder ede) te getuigen.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreider artikel over Clasicomano Luigi. Abonnees kunnen het stuk ook lezen in de digitale editie.

Teruglezen: het onthullende verhaal uit NRC over gebruik doping bij Rabo